petak, 19. svibnja 2017.

Jagodica/trokut torta

Dok ima jagodica još jedna fina torta.Izgleda kompliciran ali vjerujte mi vrlo je jednostavno, pa ne bi ja takav kolač ni uzela raditi da je komplicirana izvedba.😏😏

Sastojci;/mjera:čašica od kiselog vrhnja od 200g

Tijesto:


3,5 čašice brašna

1 čašica fante/mineralna voda

1 čašica šećera

malo soli

1 čašica ulja

1 vanilija šećer

1 pecivni prašak

4 jaja


Krema:


500g svježih ili smrznutih jagoda

1 kiselo vrhnje od 200ml/20%m.m.

200g krem sira

200ml vrhnja za šlag/mliječno

50g šećera u prahu/malo više po ukusu

2 instant želatine

100g đema od jagode ili maline


Priprema:

Izraditi jaja sa obje vrste šećera dok se šećer ne otopi i jaja fino zapjene i uvećaju volumen.Dodati ulje pa nastaviti miješati .
Pripremite veliki lim/38x30//kao da če te peći rolat/roladu/ od pećnice pa na njega stavite papir za pečenje ili zamastite i prospite brašnom.Zagrijete pećnicu na 170C
Brašno promiješate sa solju,pecivnim praškom.Dodate brašno u smjesu od jaja a potom i fantu.Nastavite miješati dok ne dobijete finu glatku  smjesu.
Prebacite na lim za pečenje.Pecite u zagrijanoj pećnici 15min/provjerite čačkalicom.Ohladite.

Za to vrijeme napravite kremu.Namočite želatinu u hladnu vodu/ili se držite uputstva na kesici/
Očistite i operite jagode/možete ostaviti par komada za ukras/, ispasirate ih štapnim mikserom.U zdjeli izmiješate krem sir i kiselo vrhnje sa šećerom/ako želite slađe stavite više šećera u prahu/dodate ispasirane jagode i želatinu otopljenu u malo tople vode.Izmiješate sve dobro.Ostavite u frižideru pola sata ili u frizeru deset minuta.Izradite slatko vrhnje pa dodate u kremu koja se želirala izmješate u finu kremu.

Idemo slagati:
Biskvit lagano premažete đemom.
Narežite biskvit  na trake širine 12cm,10cm8cm,5cm.3cm/mogu biti i uže nije problem samo ih sve ravnomjerno izrežete /.Premažete svaki dio sa kremom.krenete od najšireg pa do najužega, pazite da vam ostane dovoljno kreme da možete omazati cijeli kolač.Sve fino zagladite pa stavite kratko u frižider.




Otopite đem u lončiću pa ukrasite kolač polijevajući u trakicama, isto to možete napraviti bijelom ili   tamnom čokoladom ako volite.Na vrh stavite jagodice.




Narežete na šnite , servirati uz kavicu.

Mediteranske tortilje sa tunom

Jako fino i jednostavno jelo  tuna, dinstano povrće i jaje .Isto ovo možete napraviti i sa mesom ako ste vegetarijanac  bez tune i sa dimljenim tofuom, sirom, seitanom , preprženim tikvicama i sl.

Sastojci:/4osobe

Povrće:

1crvena rog paprika

1 manja balancane/patliđan

1 luk/veći

3 češanja češnjaka

1žlica nasjeckanog peršina

1 žuta paprika

4 srednje oguljene rajčice

3 žlice jako dobrog maslinovog ulja

1žličica origana

malo šećera

1žličica origana/manje više po ukusu

Ostalo:

4 tortilje

4 jaja

2 konzerve tune iz vlastitog soka


Priprema:

Zagrijete ulje u woku.Luk narežite na polumjesece.Papriku isto na trakice.Balanacanu prvo izrežete na fete, posolite, odložite.Za to vrijeme na sitno nasjeckajte češnjak. Balancane osušite kuhinjskim paprom, narežite na trake.U tavi /ja to radim u woku/prepržite na malo ulja balancane, dodate luk,češnjak,papriku pa nastavite pirjati dok sve ne omekša, na kraju dodate nasjeckate oguljenu rajčicu, kuhate dok se malo ne reducira i tekućina ne ishlapi.Odložite.
Zamastimo zdjelice koje su dovoljno velike da stane tortilja i da se od nje napravi mala zdjela.Tortilje možete premazati/barem vrhove/razmučenim jajem ili ulje.Nadjevamo tako da stavimo povrće/pravo raspodjelite u zdjele/po želji možete staviti malo parmezana nije problema ako ne stavite/ a potom ocijeđenu tunu koju ste lagano posolili i poparili te začinili dobrim maslinovim uljem.
Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180C/10-15 min, izvadite vani, dodate u svaki jedno jaje/posolite i poparite/, vratiti u pećnicu na 2-3 min, da se jaje lagano zapeče.

Servirati uz finu salatu po ukusu.

Comments system

Disqus Shortname