utorak, 19. rujna 2017.

Kahkesi kruh

Vrlo mekani kruh iz Gaziantepa, lagan, prozračan , lagano slatkog-slanog okusa, tradicionalno se peče za ramazan, oblikom malih zvrkova koji se spajaju u finu mekanu pogači i dijeli se za obiteljskim stolom.Uživajte!!!

Sastojci:/4 osobe

500g brašna

1/2žličice mahlepa/opcionalno

75g šećera u prahu

1/2kesice instant kvasca/može i svježi

5 g soli

200-220ml mlake vode/više po potrebi/

85 ml ulja

Premaz:

1 žumanjak

1žlica melase/med/

1žličica ulja

sezam

Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite prosijano brašno, pomiješate ga sa šećerom u prahu, solju i mahlepom ako će te koristiti.U sredini brašna napravite rupicu stavite kvasac, ulje i mlaku vodu pa lagano promiješate da se sve poveže u glatku smjesu.
Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu, miješate rukama da se tijesto poveže u glatku smjesu.Vratite u lagano pobrašnjenu zdjelu, pokrijete prozirnom folijom i ostavite stajati na toplom 30min.
Stavite nadošlo tijesto na radnu površinu, podijelite ga na deset dijelova/možete naravno raditi manje zvrkove pa u tom slučaju podijelite tijesto na više dijelova/Nauljite keramičku zdjelu za pečenje.Od svakog komada tijesta napraviti mali zvrk.Odložite na nauljeni lim.Ponavljate postupak dok ne potrošite sve sastojke.Zdjelu za pečenje prekrijete prozirnom folijom na toplo mjesto da odstoji pola sata.


U zdjelicu pomiješate sve sastojke za premaz/već sam vam napisala da umjesto melase možete koristiti med ali tada nećete dobiti ovu duboku zlatnu boju tijesta, naravno ima razlike i u okusu/Premažete tijesto obilato pa pospete sezamom
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20-25 min.Izvaditi kruh iz pećnici ostaviti da se ohladi .

Staviti na stol, servirati uz salate i razne meze.


Comments system

Disqus Shortname