Sastojci:
500g šampinjon/svježi
ulje za duboko prženje
Tijesto:
130g brašna
2žlice gustina
1žličica ribanog đumbira
1/2žličice ljute paprike/po ukusu
1/2žličice svježe mljevenog papra
sol
Slatko -kiseli umak od češnjaka:
6 češnjeva češnjaka
1 zelena chilli papričica /manje ljuta
1/2žličice naribnog đumbira
1 veća crvena rog paprika
2žlice soja umaka
100ml kečapa
3 žlice slatkog chilli umaka/opcionalno
1/2žlice gustina + 110 ml vode ili temeljca
1žlica ulja/kikiriki/
Postupak :
Stavite sve sastojke za tijesto u posudu ,postepeno dodate vode dok tijesto ne postane dovoljno gusto /gušče nego tijesto za palačinke/pazite da nema grudica.Odložite.
Operite i narežite gljive na četiri dijela .
Napravite umak:
Nasjeckajte češnjak na sitno pa ga kratko prepržite na ulju dok ne dobije lagano zlatastu boju.dodate na sitno nasjeckani bijeli dio mladog luka /zeleni ostavite za ukras/dodate naribani đumbir i na sitno nasjeckanu zelenu papriku,nastavite dinstati n srednjoj vatri minutu dvije a potom dodate na sitno nasjeckajte crvenu rog papriku,nastavite dinstati par minuta dok ne vidite da paprika lagano omekša .Dodate kečap,slatki chilli umak,soja umak,Razmutite u 120ml vode gustim .Pustite da sve prokuha u loncu i da se zgusne dodate 2/3 nasjeckanog zelenog dijela mladog luka .Odložite.
Zagrijemo ulje u loncu .Gljive umaćemo u smjesu za pariranje ,pržimo u vrućem ulju 4-5 min.ocijedimo na kuhinjskom papiru.
Prepržene gljive prelijete sa pripremljenim umakom ,dobro promiješate .Prospite ostatkom nasjeckanog mladog luka.Servirate sa staklenim rezancima ili rižom.
Recept sa blga Monsson spice.