petak, 5. siječnja 2018.

Mirisno teleće pečenje

Vrlo jednostavno i jako aromatično pečenje.Osim teletine na ovaj način možete napraviti svinjetinu ili puretinu, nađite si samo dovoljno veliki komad mesa.Ako želite lijepi oblik pečenja  dodatno ga formirate kuhinjskim koncem.


Sastojci:/6 osoba


800 g telećeg karea bez kosti

Nadjev:

200g riccotte

150g špinata

4-5 listova bosiljka

sol,papar

50g narezane šunke/opcionalno

1 jaje

4žlice naribanog parmezana

Umak:

3 žlice maslinovog ulja

1 luk

1 češanj češnjaka

1/2žličice timijana

100ml bijelog vina

300ml temeljca/pileći

sol,papar

1žličica maslaca


Priprema:

Operite i osušite meso.Posolite ga i poparite.Napravite nadjev:Operite i osušite špinat/ako koristite smrznuti prije toga otopite i ocijedite/.Zagrite ulje u tavi pa dodate svu količinu špinata, lagano dinstante da sve uvene i ispari tekućina, špinat ocijedite pa dodatno nasjeckate na sitno.U zdjelicu stavite riccottu izradite je vilicom, dodati jaje, sol,papar, začine, špinat i parmezan, promiješate sve zajedno da se dobije fina kompaktna smjesa.
Po cijeloj dužini mesa napravite džep, nadjenete ga cijelom količinom nadjeva.
Upaliti pećnicu na 180C.
Zagrijati ulje u tavi pa na njemu prepržiti meso sa obje strane da dobije finu boju.Dodati sitno nasjeckani češnjak, timijan i luk, propijati kratko, podliti sa bijelim vinom, pustiti da sve prokuha.
Meso sa povrćem i vinom  prebaciti u keramički pekač.Peci u zagrijanoj pećnici nekih pola sata/teletina/45-1h svinjetina/ pokriveno folijom ili ako imate poklopcem, odklopiti , podliti temeljcem, nastaviti peći još pola sata da se peče dok meso ne omekša i fino se zapeče.
Meso izvadite iz pećnice zamotate u alu-foliju , umak prebacite u končić na vatri /po potrebi dodati još temeljca/, dodati maslac, maknuti sa vatre, promiješati da se maslac otopi , nemojte zagrijavati.
Meso narezati na fine šnite. Servirati sa umakom i prilogom po želji , moj je savjet kuhano povrće.

Comments system

Disqus Shortname