četvrtak, 25. kolovoza 2016.

Tyropsomo

Grčki kruh od krušnog tijesta nadjev smrvljenom fetom i maslinovim uljem.Meni je simpatično bilo u tim malim tavernama i seoskim konobama uvijek bih nam servirali svoju inačicu ovoga kruha bilo da je sa origanom ,spljošten ,serviran u puž ,pečen na tavi ili krušnim pećima ali uvijek topao ,mek i mirisan ,serviran uz maslinovo ulje , narezanu rajčicu  i razne vrste maslin.,Moram vam priznati da su oni jako ponosni na svoj kruh  ali rado će vam pokazati  pripremu i  odati sastojke ,jos kad dođete s nekim tko je lokalac,vrlo su susretljivi  .Ovo je jedna otočna verzija ovoga kruha i vrlo je jednostavna ,tijesto je hrskavo a nadjev mekan i sočan,problem nastaje kad se treba prestati jesti ,uživajte drage moje.Samo jedna napomena u nadjev možete i ne morate dodati origano ili timijan to ostavljam vama na izbor.Inace u ovj kruh mozete dodati i pecenu papriku ili patlidzan ako volite isto jako fino izgleda u presjeku.

Sastojci:


oko 500g brašna /može glatko ili miješano

1velika žlica instant kvasca /ili 1/2 svježeg

1/2žličice soli

na vrh noža šećera

1žličica ulja

mlake vode koliko treba

Nadjev:

200g feta sira

3žlice maslinovog ulja +1žlica za posudu

1žličica origana/opcionalno

Premaz:

1žutanjak

3-4žlice sezama

Priprema:
Od sastojka zamijesite tijesto ,jako je jednostavno kao tijesto za pizzu.Tijesto formirate u kuglu ,pokrijete običnom kesom ili poklopcem i ostavite stajati 30-45 min.da se tijesto digne .
Razmrvite feta sir .

Tijesto stavite na radni stol na koji ste stavili malo brašna.Raširite tijesto u krug prvo oklagijom a možete kasnije i malo rukom da bude ne pretanko kao jufke ali ni predebelo tijesto .Premažete tijesto dobro maslinovim uljem a potom stavite ako želite origano a zatim feta sirom .Na jednom dijelu/prema sebi/prstima napravite rupu  do sredine kruga ,a potom sa obje ruke rolajte tijesto u veliku kobasu.Kad ste došli do kraja kobasu lagano rukama raširite.

Okruglu keramičku zdjelu za pečenje lagano nauljite .Stavite tijesto u puž ,pazeći da e ne spoje krajevi.
Pokrijete i pustite na toplom mjestu pola sata da se tijesto diže.Zagrijete pećnicu na 200C .Puža bogato namažete žumanjkom i pospete sezamom.Pecite puža negdje 35 min ili dok se ne počne micati po protvanu .Ako želite možete na dno zdjele staviti papir za pečenje.
Meni je najdraži dok je topao a vi po ukusu.



Nadjeveni lungić sa jabukama i karameliziranim lukom


Jabuke su naravno još uvijek na tapetu i još uvijek ih ima ,danas fini nadjeveni lungić /svinjski fileti sa jabukama i brie sirom/imate ga kupiti u lindla nije skup ali nije ni neka vrhunska kvaliteta ali poslužiti će dobro za ovo jelo/ .Lungić naravno možete zamijeniti sa piletinom ,nadjevajte jedan po jedan komad  prsa.Fino balansirano jelo slatko -slanog okusa ,inače recept je od Laure Santtini iz njene kuharice.

Sastojci:

700g lungića/fileti piletine

1/2 jabuka /1 manja

100g brie sira

1 veći luk

1 češanj češnjaka

3 žlice aceta balsamica

sol,papar

3-4 žlice maslinovog ulja

Priprema:

Ogulite jabuke narežite ih na fete.Nasjeckajte luk na sitno  isto napravite i sa češnjakom.Na maslinovom ulju izdinstajte luk da dobro uvene pa dodate češnjak i aceto balsamico ,posolite i popaprite pa nastavite dinstanti na laganoj vatri dok se sve ne reducira i karamelizira..
Odložite da se malo ohladi da možete lakše nadjenuti meso.Meso rastvorite ,možete lagano potući batićem za meso ali i ne trebate ako želite deblju šniclu.Posolite i poparite .Na jednoj polovici razmažete sir ,posložite jabuke pa sve prekrijete sa karameliziranim lukom.
Zamotate i zavežite kuhinjskim koncem.Zagrijete pećnicu na 210C.
U tavi zagrijete maslinovo ulje/1žlicu/pa na njemu prepržite s obje strane meso.Stavite ga na protvan pa nastavite peći u pećnici još 20min./nemojte prepeći meso jer će u tom slučaju lungić biti žilav i suh/.
Pečeno meso izvadite iz pećnice zamotate na 5-10min u foliju da se sokovi i arome slegnu .Meso narežite na fete ,servirate sa kuhanim povrćem ,salatom ili prilogom po želji.

Comments system

Disqus Shortname