utorak, 25. srpnja 2017.

Poširano povrće na grčki način

Divno poširano miješano povrće kao prilog ili hladna salata iz frižidera.Jelo je starinsko i vrlo jednostavno sastojci su pravi mediteran ljeti sa svim okusima i mirisa.Povrće koje se koristiti ovisi o dijelu ljeta u kojem jesmo, o frižideru, buđetu ali naravno i o dijelu mediterana/ako ste u Turskoj tu će se naći i koja balancane, ako ste u Grčkoj i Italiji komorač, artičoka i sl./ vi naravno odaberite povrće koje volite jesti.

Sastojci:/kod mene/moj izbor

2 manje tikvice

2 manje rog crvene paprike

1 žuta paprika

1 luk

2 češanja češnjaka

250g šampinjona

sol,papar

70ml maslinovog ulja

200 ml vode

1/2limun sok

1žličica papra u zrnu

1žličica korijandera u zrnu

3-4 grančice timijana

2 lista lovora

100g feta sira


Priprema:

Povrće operite i narežite na komade.Sve stavite u široki lonac debljeg dna/ako imate glineni još i bolje/stavite sve začine podlijete sa maslinovim uljem,sok od limuina i vodom.Posolite i poparite po želji.Po potrebi dodate još vode i maslinovog ulja/u pravilu, trebalo bi staviti na jedan dio maslinovog ulja sa sokom od limuna tri puta više vode/Nemojte zaboraviti staviti sok od limuna.Dofdate sve začine.
Stavite kuhati , kad zakuha smanjite vatru pa nastavite na laganoj vatri kuhati dok se povrće fino ne skuha i omekša a sve skupa malo reducira.Servirati toplo/nikako vruće da se osjete svi okusi/ili hladno iz frižidera.Možete servirati ovo povrće kao mezu uz preprženi kruh, kao predjelo, prilog.
Povrće prije serviranja prospite razmrvljeni feta sirom.


Raznjići iz teglice za zimnicu

Prefini ,sočni i mekani ražnjići iz teglica za zimnicu.Ako volite stvari iz krušnih peći oduševiti će vas ova ideja pečenja iz teglice za zimnicu/da naravno ako niste zimnicu napunili divnim đžemovima ili kiselišem👍🍒/ Uživajte u ovom odličnom jelu.

Sastojci:

2 luka

500g mesa/teletina ili svinjetina vrat/

50g na tanko narezane pancete/suđžuka 

Marinada:

1 ravna žličica soli/manje više po ukusu/

1žličica mljevene slatke paprike/može i dimljene

1/2limuna sok

1 žlica maslinovog ulja

1žličica majorana/mažurana

1 češanj češnjaka protisnuli/pola žličice suhi

na vrh noža ljute paprike

papar/par mlinaca

Priprema:

Narežite meso na kocke .Marinadu pomiješate sve zajedno da se fino poveže.U zdjelu stavite meso, marinadu i luk narezane na kolutove ili polumjesece.Promiješate sve dobro ostavite da se marinira pola sata ili cijelu noć ako imate vremena.
Nabodete meso na ražnjić, između možete staviti malo narezane pancete ili cijelu fetu od jednog do drugog kraja/možete i izbjeći ako ne volite ili staviti komade dimljene kobasice/suđžuka, choriza i sl..

Operite teglicu, posebno je dobro osušite izvana, ne smije biti nikako mokra jer bih mogla puknuti, odaberite teglicu u koju mogu stati cijeli ražnjići.Na dno teglice stavite luk koji vam je ostao od marinade.pa ražnjiće da vam stoje okomito.Zatvorite teglicu alu-folijom/možete prije staviti masni papair pa foliju/.Stavite u pećnicu , upalite pećnicu/nemojte zagrijavati prije pećnicu nego stavite teglicu jer će vam puknuti/Pecite meso nekih 80min na 175 C/teletina nekih 60 min ili dok ne dobije finu boju u teglici.
Ugasite pećnicu, izvadite teglicu ostavite tako stajati na 5 min.da se sve malo ohladi.Pažljivo izvadite ražnjiće, prospite ih umakom  a sa strane izvadite luk sa dna.

Comments system

Disqus Shortname