petak, 19. kolovoza 2016.

Grčka kremasta pita

Nema vikenda  bez finog i jednostavnog deserta .Fina i jednostavna grčka kremasta pita od  tijesta  za pite pečena sa umakom od vanilije .Kod serviranja postoji ljetna i zimska ,ljeti servirate sa sladoledom zimi sa toplim umakom od vanilije koji god način izaberete pita će vam se svidjeti ako volite hrskave kore i mekanu slatku vanilija kremu.Slike ove pite možete naći i na naslovnici bloga ,ja je čestom radim ,a možete se igrati i okusima i začinima u njoj.


Sastojci:


7-10 kora za ružice

2 velika žlice maslaca + mlaz ulja

1/4žličice cimeta

Krema:

400ml mlijeka 

90 g/6 žlica šećera/manje više po želji

2 vanilija šećera

1 štapić cimeta

4 jaja/M

1/2naranče korica

Ostalo:

2žlice meda

2 žlice listića badema ili kokosa ,nasjeckanih lješnjaci/što vam je dostupno 


Priprema:

Otopite maslac sa mlazom ulja .Uzmite kore za pite jednu po jednu pa premažete maslacem.Savijete prvo u malu roladu a potom u ružicu .Slažete u keramičku zdjelu u koju ste prije toga stavili papir za pečenje.Ponavljajte postupak do ne potrošite kore.Gotove ružice premažete sa ostatkom maslaca pa pospete sa cimetom.
Zagrijete pećnicu na 180 C Stavite zdjelu na najnižu vodilicu pećnice i pečete nekih 20min ,dok se fino ne hrskavi .
Za to vrijeme napravite kremu .Stavite u zdjelu jaja  i šećer pa ih izradite mikserom dok postanu kremasta i šećer se ne otopi .Stavite u lonac mlijeko sa štapićem cimeta pa pustite da zakuha .Maknete sa vatre i miješajući dodate u jaja ,sve zajedno promiješate da se poveže.Dodate naribanu koricu naranče.
Ulijete cijelu količinu kreme na ružice pa vratite nazad u pećnicu na još 30 min ili dok se krema ne stisne.Izvadite vani dok je toplo prelijete sa medom i pospete listićima badema.

Možete je servirati sa vanilija preljevom ili sladoledom ,ako treba recept ja cu ga dopisati.
Servirana sa sladoledom i šlagom kao ljetna verzija.


Broj komentara: 10:

  1. Odgovori
    1. Odlucno...danas cu bas isprobati...na sta se odnosi ovih 90g u kremi...
      Hvala

      Izbriši
  2. Evo mee,hvala ti mila ,odnosi se na secer ,malo sam pobucala u pisanju sve je ispravljeno,puno te pozzzz .-))))

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvalaaa, na isprobavanje...pozzzz

    OdgovoriIzbriši
  4. Evo me:
    Vanilijaumak:
    1 l mlijeka

    3 žličice vanilija pudinga

    4 žutanjka

    1/2žličice arome vanilije/ekstrat

    40g šećera može i malo više ako se voli slade

    prstohvat soli

    Izmiješat žutanjke sa šećerom dodati puding,aromu .Zakuhati mlijeko sa prstohvatom soli ,dodati jedan dio u jaja izmiješati mikserom ,vratiti sve na laganu vatru i kuhati par minuta da se lagano ugusti .Može se nakon ovoga i dodati žličica maslaca u vrući umak da bude sjajaniji /to je obicno restoranski trik/.Provjerite dali je umak gladak ako nije možete ga par puta provući kroz fino sito/ono jafinije za juhu/.Uživajte umak kao preljev štrudli od jabuke ili ovom divnom receptu !!
    Evo ga mila ,puno te pozzz :-))))Ako sto treba tu sam!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Joooj,hvalaaa ti puuuno,puuuno
    Sa sladoledom je super ali sad vise pase sa umakom...
    😊i finoo je fiinooo

    OdgovoriIzbriši
  6. Ajmeee presretna sam da si isprobala ,veliki ljubac letiiiii:-))))))

    OdgovoriIzbriši

Comments system

Disqus Shortname