Nema vikenda bez finog i jednostavnog deserta .Fina i jednostavna grčka kremasta pita od tijesta za pite pečena sa umakom od vanilije .Kod serviranja postoji ljetna i zimska ,ljeti servirate sa sladoledom zimi sa toplim umakom od vanilije koji god način izaberete pita će vam se svidjeti ako volite hrskave kore i mekanu slatku vanilija kremu.Slike ove pite možete naći i na naslovnici bloga ,ja je čestom radim ,a možete se igrati i okusima i začinima u njoj.
7-10 kora za ružice
2 velika žlice maslaca + mlaz ulja
1/4žličice cimeta
2 vanilija šećera
1 štapić cimeta
4 jaja/M
1/2naranče korica
Sastojci:
7-10 kora za ružice
2 velika žlice maslaca + mlaz ulja
1/4žličice cimeta
Krema:
400ml mlijeka
90 g/6 žlica šećera/manje više po želji
2 vanilija šećera
1 štapić cimeta
4 jaja/M
1/2naranče korica
Ostalo:
2žlice meda
2 žlice listića badema ili kokosa ,nasjeckanih lješnjaci/što vam je dostupno
Priprema:
Otopite maslac sa mlazom ulja .Uzmite kore za pite jednu po jednu pa premažete maslacem.Savijete prvo u malu roladu a potom u ružicu .Slažete u keramičku zdjelu u koju ste prije toga stavili papir za pečenje.Ponavljajte postupak do ne potrošite kore.Gotove ružice premažete sa ostatkom maslaca pa pospete sa cimetom.
Zagrijete pećnicu na 180 C Stavite zdjelu na najnižu vodilicu pećnice i pečete nekih 20min ,dok se fino ne hrskavi .
Za to vrijeme napravite kremu .Stavite u zdjelu jaja i šećer pa ih izradite mikserom dok postanu kremasta i šećer se ne otopi .Stavite u lonac mlijeko sa štapićem cimeta pa pustite da zakuha .Maknete sa vatre i miješajući dodate u jaja ,sve zajedno promiješate da se poveže.Dodate naribanu koricu naranče.
Ulijete cijelu količinu kreme na ružice pa vratite nazad u pećnicu na još 30 min ili dok se krema ne stisne.Izvadite vani dok je toplo prelijete sa medom i pospete listićima badema.
Možete je servirati sa vanilija preljevom ili sladoledom ,ako treba recept ja cu ga dopisati.
Servirana sa sladoledom i šlagom kao ljetna verzija.
Autor je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišiOdlucno...danas cu bas isprobati...na sta se odnosi ovih 90g u kremi...
IzbrišiHvala
Evo mee,hvala ti mila ,odnosi se na secer ,malo sam pobucala u pisanju sve je ispravljeno,puno te pozzzz .-))))
OdgovoriIzbrišiHvalaaa, na isprobavanje...pozzzz
OdgovoriIzbrišiCekam utiskeee ,pozz mila ,gustaj!!!
OdgovoriIzbrišiPozzz,moze recept za vanilija preljev...
OdgovoriIzbrišiPozzz,moze recept za vanilija preljev...
OdgovoriIzbrišiEvo me:
OdgovoriIzbrišiVanilijaumak:
1 l mlijeka
3 žličice vanilija pudinga
4 žutanjka
1/2žličice arome vanilije/ekstrat
40g šećera može i malo više ako se voli slade
prstohvat soli
Izmiješat žutanjke sa šećerom dodati puding,aromu .Zakuhati mlijeko sa prstohvatom soli ,dodati jedan dio u jaja izmiješati mikserom ,vratiti sve na laganu vatru i kuhati par minuta da se lagano ugusti .Može se nakon ovoga i dodati žličica maslaca u vrući umak da bude sjajaniji /to je obicno restoranski trik/.Provjerite dali je umak gladak ako nije možete ga par puta provući kroz fino sito/ono jafinije za juhu/.Uživajte umak kao preljev štrudli od jabuke ili ovom divnom receptu !!
Evo ga mila ,puno te pozzz :-))))Ako sto treba tu sam!!
Joooj,hvalaaa ti puuuno,puuuno
OdgovoriIzbrišiSa sladoledom je super ali sad vise pase sa umakom...
😊i finoo je fiinooo
Ajmeee presretna sam da si isprobala ,veliki ljubac letiiiii:-))))))
OdgovoriIzbriši