ponedjeljak, 8. kolovoza 2016.

Bistecca /goveđi odrezak u umaku

Još jedno starinsko,seljačko mediteransko jelo puno aroma mediterana ,gotovo za tren .Fini mekani odrezak sa začinima u slatko-kiselom umaku.Tajna ovog jela je kvalitetnim namirnicama  i svježim začinima  te dobrom maslinovom ulju .Iako je neobicno ovo jelo se servira zajedno sa zacinima iako je pravilo da se izvade prije serviranja ,vi po želji.

Sastojci:

4 velika goveđa odreska podijeljena na manje komade

2žlice crnih maslina

1žlica kapara/rasol /oprani kroz hladnu vodu i lagano stisnuti/

1grančica ružmarina

2 grančice timijana

2 lista lovora/manja

150 ml goveđeg temeljca

3žlice bijelog slatkog vina/prošek/opcionalno

1žlica aceto balsamico

4žlice maslinovog ulja

sol,papar

Priprema:

Goveđe odreske lagano stanjite batićem za meso ,posolite ih i poparite .Zagrijete maslinovo ulje u dubljoj tavi pa prepržite sa obje strane odreske,izvadite ih na toplo dok ne dodate ostale sastojke .juhu ,vino ,aceto balsamico ,začinsko bilje ,pustite da sve kratko prokuha smanjite vatru vratite meso ,nastavite kuhati na lagano par minuta pa dodate kapare i masline ,ostavite još dvije minute da kuha.Maknete sa vatrePo želji sad možete maknuti začinsko bilje.
Servirate toplo uz preprženi kruh ,tjesteninu ,kuhani krumpir ili po želji.Naravno salata je obavezna.


Bruschetta contadina



Prefine starinske ili prije seljačke bruskete na palenti /puri /polenti koje smo jeli u jednoj maloj taverni .Kobasice odaberite koje inače koristite ovo su teleće malo pikantne sa okusom anisa i  sa malo limuna/moram priznati da sam ja fan kobasica i sama ih najčešće radim od mesa po želji ,sada ih radim jako puno vrsta /ne bi vjerovali/i sve su svježe naravno jer nemam uvjeta za dimljenje/iako sam pronašla aparat za kućno dimljenje ali nisam zadovoljna , koristi se aroma dima što je meni ne prihvatljivo ako ima tko neku ideju za kućno dimljenje kobasica neka se javi/.Odlutala sam od brusketica dakle one su vrlo jednostavne u izradi ,fine i hrskave meni najbolje hladne uz fino rashlađeno bijelo vino .

Sastojci:

350g palente + dovoljna količina vode/pogledajte upustvo za pripremu palente

1žlica maslaca

sol,papar

3 -4 svježe kobasice /po želji

par listića kadulje 

3 žlice maslinovog ulja 

par žlica parmezana

Priprema:

Skuhate palentu tako da zagrijete vodu sa solju paprom ,dodate maslac.Dodate svu količinu palente ,metlicom miješate dok se palenta ne skuha .Prospite palentu na ravnu dasku izravnate je i pustite da se ohladi.
Kobasicu izvadite iz opne ,zagrijete maslinovo ulje .Narezete na sitno svježe oprane listove kadulje .Prepržite ih kratko da puste aromu.Stavite razmrvljenu kobasicu,smanjite vatru  ,miješate i razdvajate komadiće mesa da se sve fino isprži i da se istopi eventualna masnoća.Izvadite kobasicu šupljikavom žlicom ,pa na istoj masnoći prepržite s obje strane narezane kocke palente  /otprilike 5x5cm/ .Složite ih na tanjur za serviranje .Prospite ih ribanim parmezanom  i popaprite/ja volim a vi možete izbjeći/ .Na svaku stavite preprženo meso /trebalo bi izgledati onako rustikano i neformalno/.Prospite sitno nasjeckanim peršinom.

Comments system

Disqus Shortname