srijeda, 25. siječnja 2017.

Mesne pogačice/grickalice


Fine grickalice punjene mljevenim mesom .Ako ne volite sa mljevenim mesom možete koristi sir ,feta sir ,špinat i sl.


Sastojci:

500-550g brašna

250ml mlakog mlijeka 

1žlica instant kvasca/1/3 svježeg

200ml mineralne vode

2ličice šećera u prahu

170ml ulja

1žlica soli/manje više po ukusu

Nadjev:

200g mljevene junetine

1žlica maslinovog ulja

1/4žličice soli

mljeveni svježi papar

1 naribani češanj češnjaka

 na vrh noža mljevenog kumina ,ljute paprike

ili

250g sira 

1žlica nasjeckanog peršina

sol ,papar


Priprema:

U zdjelu za miješanje dodate toplo mlijeko ,mineralnu vodu šećer i kvasac/mlijeko možete malo više zagrijati tako kad dodate mineralnu da temperatura bude optimalna/miješate rukom da se sve otopi ostavite stajati minutu -dvije .Dodate ulje ,promiješate pa postepeno dodate brašno i sol .
izmiješate sve u fino tijesto,stavite na lagano pobrašnjeni radni stol pa nastavite miješati da tijesto bude fino mekano i da se ne lijep,dodate toliko brašna koliko je potrebno. ,pokrijte običnom kesom ili ako ima posuda poklopac pa ostavite stajati 45 min. na toplom mjestu.Pripremite meso tako da sve sastojke zamiješale zajedno ,isprobate slanost i začinjenost tako da komadić mesa ispečete na suhoj tavi ako ste zadovoljni ostavite stajati dok se tijesto ne digne.
Razvaljate tijesto na tanko pa vadite krugove/ja sam ovo radila kalupom za krafne jer sam htjela manje a vi možete po želji manje ili veće komade.Zarežete krug na sredini na par mjesta .Stavite u sredinu komadić fino oblikovanog mesa .
Krajeve tijesta spojite.Na lim stavite tijesto sa spojem prema dolje .Lagano raširite rupe da se odvoje .Premažete peciva razmucenim žumanjkom ,pospite sezamom.
Pecite u zagrijanoj pećnici 200C/25 min ili dok ne dobiju finu boju i počnu se odvajati od papira.
Servirate toplo ili hladno .



Comments system

Disqus Shortname