srijeda, 26. rujna 2018.

Torta od lješnjaka

Jako fina torta od lješnjaka vrlo ukusna i mirisna baš kakao i treba biti, obožavati će te je svaki ugrizom .Premda torta izgleda opasno za pripremu/tako su mi rekli bar dok sam obješnjavala postupak/ doista nije, vrlo je jednostavna jer kao što ste i primijetili ja nisam od velikih i kompliciranih kolača tako da vjerujte mi na riječ nećete biti puno problema.

Sastojci:/22-24 podloga za torte

Keks podloga:

150g brašna

60g maslaca/sobna temperatura/

1 žlica praha za kapučino

60g šećera

1-2 žlice mlijeka

Biskvit:

5 jaja+ 3 bjelanjak

60g šećera u prahu

80 g šećera

malo soli

100g mljevenih preprženi lješnjaka

110 g glatkog brašna

30g maslaca sobne temperature

Krema prva:

3 žumanjak

300ml mlijeka 3,2%

125g nuttele ili namaza od lješnjaka po želji

1žličica šećera

300ml vrhnja za šlag

1 kesica instant želatine


Krema od lješnjaka:

400ml vrhnja za šlag

1žlica nuttele

100g mljevenih prženih lješnjaka

20g šećera u prahu/ manje više po ukusu

1 kremfix/učvršćivač za šlag/

1šećer vaniliju

Ostalo:

4 žlice nuttele

malo cijelih preprženi lješnjaka za ukras

Priprema:

Pazite da n vrijeme izvadite nuttelu i maslac iz frižidera.

Prvo skuhate kremu br.1:

Namočite instant želatinu po uputsvu na kesici.U zdjelu za miješanje stavite 3 žumanjak sa šećerom pa ih dobro izradite da postanu pjenasti.U lončiću zagrijete mlijeko, odlijete malo zagrijanog mlijeka u jaja, promiješate, ulite u ostatak mlijeka pa sve nastavite zagrijavati uz miješanje da se zgusne..Maknete sa vatre kremu, dodate želatinu miješate da se otopi,  dodate nuttelu i maslac izmiješati da se ohladi.Kad se ohladi dodate tučeno slatko vrhnje.

Prvo prepržite lješnjake na suhoj tavi uz miješanje, kad korica lagano popuca oni su gotovi.Maknete ih sa strane da se malo ohlade.Sameljete/možete ostaviti nekoliko komada za ukras/

Keks biskvit ili donja kora:

Ona je uvijek zgodna kad morate prenositi ili premještati tortu jer je s njom puno stabilnija torta.
Zamiješate sve sastojke zajedno .Utisnete ih u kalup na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.Nabodete mjestimično vilicom.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/10-15minuta/nemojte prepeći biskvit.maknete pečeni biskvit i pustite ohladiti.

Biskvit od lješnjaka:

Odvojite žumanjka od bjelanjaka, u bjelanjke dodate i ona tri koja su vam ostala od kreme. Izradite prvo bjelanjke sa šećerom da budu jako čvrsti i da se ne osjeti više šećer pod prstima.Uzmite žumanjke pa njih izradite sa šećerom u prahu.Dodate maslac, brašno, mljevene lješnjake  u žumanjke pa izradite da e poveže.U tu smjesu žlicom dodate pola tučeno bjelanjak, žlicom miješate da se poveže/pažljivo/ a potom dodate ostatak bjelanjak.Podijelite smjesu u tri dijela ili ulite u tri kalupa /na koji ste prije toga stavili papir za pečenje/ako imate samo jedan kalup a to je tako mislim kod svih nas , najbolje je peći postepeno dio po dio, gotovi biskvit maknete zajedno sa papirom za pečenje, stavite drugi papir pa ponovo ulite smjesu i tako dok sve ne potrošite ako želite biti baš pedantni i precizni možete izvagati smjesu pa je podijeliti na tri dijela.Pecite nekih 10minuta/180c svaku, isprobati čačakalicom Pustite da se ohladi.

Napravite kremu od lješnjaka:

Izradite čvrsto vrhnje za šlag dodati sve ostale sastojke.Odložite dok sve ne složite.




Slažemo:Stavite na dno keks poslugu premažete sa malo nuttele, stavite sada i obruč od kalupa torte oko nje, stavite prvi lješnjak biskvit, premažete sa malo nuttele, stavite pola prve kreme, stavite sljedeći biskvit premažete sa malo nuttele /ja nisam stavila u srednji sloj a vi kako hoćete/, potom ostatak prve kreme , potom zadnji biskvit, premažete sa malo nuttele.Sve dobro pomažete kremom od lješnjaka.Uresite po želji.Ja sam izabrala vrlo jednostavnu dekoraciju samo sam prije nego sam stavila na stol ukrasila sa svježim cvijećem, nažalost nemam tu sliku.
Pustite sve dobro ohladiti.










Comments system

Disqus Shortname