četvrtak, 24. kolovoza 2017.

Ljubičasti rimski njoki u umaku od gorgonzole

Za jednu finu večeru servirano kao predjelo Jednostavno jelo, vrlo efektno i ukusno.

Sastojci:/4-8osobe


750ml mlijeka 2,8%

150g griza

1 žlica maslaca

1 veća cikla

220g gorgonzole/picante

30g ribano parmezana

sol

Priprema:

Zagrijete 650ml mlijeka sa solju u velikom loncu.Ogulite kuhanu ciklu pa je ispasirate štapnim mikserom, stavite u mlijeko.Dodate cijelu količinu griza miješajući dok se sve ne ugusti i griz skuha.Prelite sve na lim na koji ste stavili papir za pečenje/ja sam to radila na velikom limu za pečenje iz pećnice/ zagladite pa stavite drugi papir za pečenje, zagladite do kraja.Ostavite da se ohladi pod papirom.
Kad se ohladilo , pripremite lim sa novim papirom,zagrijete pećnicu na 180C.
Okruglim kalupićem radite okrugle njoke/5 cm/ sa nešto manjim izvadite prste iz sredine.Slažite dva po dva tornjića u sredinu utisnete jedan mali krug.Ponavljajte postupak dok sve ne potrošite.U sredinu svakog kruga stavite malo gorgonzole, prospite parmezanom.Pecite u zagrijanoj pećnici 10min da se sve malo zapeče i sir otopi.
Za to vrijeme otopite žlicu maslaca dodate 1/2 žličice brašna, podliete mlijekom pa metlicom miješate da se sve spoji dodate ostatak gorgonzole i parmezana pa pustite da se sve zgusne i otopi.
Servirate kao predjelo tako da na tanjur stavite žlicu umaka na umak dva komada njoka.Kao glavno jelo servirate uz salatu ili prepečenu šniclu.

Hrskavi čajni kolač

Jako fini čajni kolač sa hraskavom korom od lisnatoga tijesta .Ja sam ga radila sa šljivama a vi možete sa bilo kojim voćem ili bez čak i bez ikakavoga voća.Za ovu verziju sam  koristila šljive jer sam dobila bas fine.Uživajte!!!

Sastojci:/dugi pleh za kruh


3 jaja

180g jogurta/čvrsti

1 vanilija šećer

1 korica limuna/opcionalno

2 čašice jogurta šećera/ja stavim jednu i pol/

prstohvat soli

1 pecivni prašak

1/2žličice sode bikarbone

1 čašica od jogurta ulja

2 čašice od jogurta brašna/glatko

1 čašica od jogurta gustina

ostalo:

250g lisnatoga tijesta

10-tak šljiva

1-2 žlica kokosa

2 žumanjak + malo mlijeka

1-2žlice smeđeg šećera/može i bijeli

Priprema:

Priprema je zaista vrlo jednostavna.Stavite jogurt u zdjelu za miješanje pa potom izmjerite sve ostale sastojke nešto sa čašicom od jogurta a nešto sa vagom, izmiješate sve u glatku smjesu.Narežite oprane šljive na trake ili komade.
Namažete dugi kalup za kruh ili stavite papir za pečenje.Stavite na dno pola smjese posložite šljive ili ih razbacate po želji, pa prelijete ostatkom smjese, zagladite.Stavite peći nekih 35 min na 180C.

Ohladite pečeni kolač, izvadite ga iz kalupa.Premažete sa žumanjkom u koji ste dodali malo mlijeka, premažete kolač pa ga prospite kokosom sa svih strana.Stavite kolač na razvaljano lisnato tijesto.Zamotate lijepo kolač u lisnato.Premažete ostatkom žumanjka pa prospite šećerom.
Vratite u pećnicu na 10-15 min da se sve lijepo zarumeni i tijesto postane hraskavo.
Pustite da se ohladi .Narežite rebrastim nožem.Recept je sa bloga Home is..cook!!

Servirati uz kavu ili čaj!!

Comments system

Disqus Shortname