Jedan fini recept od jeftinih namirnica, samo malo ljubavi i imati će te super ručak u kratkom vremenu.Recept je naravno poznat u cijeloj istočnoj Evropi sa raznim punjenjima.
Sastojci;
Tijesto:
120ml toplog mlijeka
120ml vode od kuhanja krumpira
360g glatkog brašna
1jaje
Sol
1žlica maslaca
Nadjev;
3srednja -veća krumpira
3žlice ribanog parmezana ili bilo kojeg tvrđeg sira
3žlice ribane gaude
1luk sitno nasjeckani
Sol, papar.malo maslaca
Ostalo;malo ulja ,malo maslaca , luk veći,kiseli vrhnje za serviranje
Priprema;
Prvo skuhajte u slanoj vodi oguljeni i narezani krumpir.Ocijedite ga, izradite vilicom, dio vode od krumpira sačuvajte.Luk izdinstati na malo maslaca uz dodatak malo ulja, posoliti, kad uvene dodati krumpiru.Dodati ostale sastojke sve izraditi u glatko smjesu ako je puno tvrdo a ne kremasto dodati malo vode od kuhanja.Odložiti.
Napraviti tijesto;
U prosijano brašno dodati sol, jaje, maslac.U posudu staviti vodu od kuhanja i mlijeko.Postepeno dodavati u brašno dok ne dobijete glatko, podatnom , mekano tijesto koje se ne lijepi.izraditi tijesto desetak minuta rukama.Staviti tijesto u plastičnu vrećicu u frižider da odmori 20min.
Tijesto podijeliti na pola.jedan dio razvaljati , drugi ostaviti u kesici da se ne suši.Razvaljati na tanko.
U svaki krug staviti žlicu nadjeva.Okolo premazati sa malo vode.
Ja imam ovu malu spravicu pa je jednostavnije stavim i preklopimo , ali nije problem to napraviti vilicom ili prstima.
Piroge kuhare u slanoj ključavoj vodi dok ne isplivaju.Odložite na tanjur dok sve skuhajte.
Prepevite luk na malo maslaca i ulja, dodati piroge , prepržiti minutu sa svake strane da dobiju boju.Servirati uz kiselo vrhnje i kiseli kupus sa jabukom.