Nikako da se trgnem i počnem pisati recepti, kuham i spremam stalno ma i fotografiram ali tako mi je lijeno sjediti i pisati recepte da je to milina .😎😎😎😎Jedan jako fini slatko-kiseli kolač, malo kalorija a vrhunski užitak sa haubom od fine domaće marmelade od marelice i preprženog kokosa, vrlo izdašan kolač.😘😘😘
Sastojci:/lim 35x60 cm
Biskvit:
6 jaja
180g šećera
1 žlica soka od limuna
130g brašna/glatko
prstohvat soli
2 ravne žličice pecivnog praška
Nadjev:
500g krem sira /malo masnog/posnoga
200g kiselog vrhnja 20%
200ml vrhnja za šlag
2 šećera limun-vanilija
2 kesice želatine
1 limuna korica/opcionalno
4-5 žlica šećera u prahu po ukusu
100ml vode /za želatinu
Preljev:
1/2limuna sok
1žličica šećera
100ml vode
Ostalo:
4 žlice marmelade od marelice
100g kokosa
50g maslaca
Priprema:
Zagrijete maslac na njemu prepržite kokos dok dobije laganu boju, odložiti sa strane da se ohladi.
Tijesto/biskvit:
Zagrijati pećnicu na 170C.Na lim staviti papir za pečenje.
U zdjelu za miješanje staviti jaja i šećer miješati mikserom dok se ne zapjene i uduplaju, dodat sok od limuna.Pecivni prašak pomiješati sa izvaganim brašnom dodati sol.Brašno dodati u smjesu sa jajima, pomiješati drvenom žlicom.Sve izručiti na pripremljen lim, zagladiti, staviti u zagrijanu pećnicu da se peče nekih 20-tak minuta, provjerite nakon 15 min lagano čačkalicom ne bi bilo dobro da se prepeče biskvit i da potamni.Gotovi biskvit ostavite ohladiti.
Biskvit podijeliti u dva dijela./poprečno.Napraviti preljev tako da pomiješate sve sastojke, biskvit navlažiti lagano služeći se četkicama za kolače.
Napraviti nadjev.Namočiti želatinu ako koristite ali najbolje je pročitati upustvo na kesici.U zdjeli izmiješati šlag u čvrstu smjesu, dodati sir i kiselim vrhnjem, dodati vanilija šećer sa limunom, koricu limuna.Želatinu otopiti u toploj vodi dodati u smjesu sa sirom.Izmiješati sve mikserom da se dobro pomiješao.
U kalup dimenzija 18X20cm stavite polovicu biskvita prelite svu količinu sira, zagladiti dodati na vrh drugi dio biskvita, pritisnuti da se zalijepi.
Marmeladu od marelice zagrijati da se malo opusti premazati po vrhu biskvita, posuti preprženi kokosom.Staviti u frižider na 2h da se dobro stisne.
Izrezati na kocke.
Izvrstan kolač, kremast, sočan, hvala puno na receptu!!!
OdgovoriIzbrišiHvala vam puno, baš sam sretna da je bilo fino .-))9
Izbriši