ponedjeljak, 12. studenoga 2018.

Turkey wellington /puretina wellington

Drage moje jedan divan predbožićni recept ako ne želite raditi velko pečenje sa puricom i sl. napravite ovaj divan recept od purećih prsa nadjevenih đžemom od brusnica u lisnatom tijestu sa gljivama i u umaku od brusnice .Recept je vrlo dekorativan u divnim bojama i okusima Božića.Iako ima par faza nije kompliciran a okus je predivan slatko-kiselo.

Sastojci: 8 osobe 

Purećih prsa/1,2kg

sol,.papar

3 žlice maslinovo ulje

 3žlice majčine dušice

300g marmelade od brusnica/1,5žlicu odvojiti za umak

 Premaz:

 25g suhih vrganja

6 feta suhe šunke

 1 grančica ružmarina

600g šampinjon/pola smeđi pola bijeli

1 žličica maslaca

sol,papar

 Umak: 

500g krila, leđa i sl 

1 mrkva

 1 smeđi luk 

1 manji poriluk

 2 žlice brašna

 1l vode ili pilećeg temeljca 

1žlica aceta balsamica

 sol,papar


 Ostalo:

 500g lisnatoga tijesta

 1 jaje 

alu-folija

Priprema:

1. Kratka napomena: ovaj recept bi bilo poželjno započeti večer prije nekakve fešte ili slavlja tako da se sve prije finiša dobro ohladi,a tako je i vama lakše jer će te sve stici napraviti uz manje stresa/kao što znate na lisnato tijesto ne smije ništa topli inače će se sve defrmirati prije pečenje.

Zagrijete pećnicu na 180C. Okrenete pureća prsa, spoj s donje strane odvojite onako kako to prirodno izgleda a deblju stranu samo malo zarežite nožem. Prsa s jedne i druge strane namažite maslinovim uljem.Odvojite polovicu timijana pa prospite s donje i gornje strane po prsima .Posolite i poparite. Napunite prsa/odnosno nadjenute marmeladom od brusnice. Uhvatite spojeve prsa čačkalicama ili štapićima ražnjića da se u pečenju ne bi sve rastvorilo i nadjev iscurio, isto tako možete to sve napraviti konce za pečenje tada možete formirati finu štrucu.Papir za pečenje premažete maslinovim uljem pa na njega stavite meso zarolate ga čvrsto, a potom sve zamotati u alu-foliju.Stavite peći 1h.
. Dok se puretina peče napravite nadjev: Namočite u vrućoj vodi suhe vrganje. Nasjeckate šampinjone. U tavu zagrijete malo ulja pa na njemu prepržite šunku da bude hrskava ali bas jako hraskava, kratko prije kraja pečenja dodate malo ružmarina/malu grančicu/, pustite da zamiriše. Izvadite na papir i ocijedite, pustite da se ohladi i ocijedi. U posudu u koju ste pekli šunku dodate narezane gljive posolite ih i po paprite kratko prodinstate pa dodate nasjeckane namočene vrganje/vodu procijedite i sačuvate/pa dodate dvije žlice u gljive/, dodati sitno nasjeckano lišće ružmarina, dinstate nekih desetak minuta dok gljive ne smekšaju i lagano se zapeku.Kad su gljive gotove dodate komadić maslaca pustite da se otopi poveze Maknete s vatre, ispasirate štapnim mikserom u paštetu/ako je prerijetko možete dodati žlicu krušnih mrvica/
Odložite da se ohladi.

 Napravite umak: U posudu zagrijete maslac s mlazom ulja dodate narezani pureće/pileće kosti/leda dodate narezanu mrkvu,poriluk i luk..Prepržite vrlo kratko, prospite brašnom, promiješate, podlije s vodom, dodate marmeladu od brusnica, grančicu ružmarina i aceto balsamico.Pustite da zakuha, smanjite vatru i nastavite kuhati nekih 60min.Procijedite, po potrebi dodatno zgusnete, posolite i popaprite po ukusu. Razvaljajte lisnato tijesto./napravite to na papiru za pečenje da vam bude lakše. Na jedan dio tijesta/ u sredinu stavite polovicu nadjeva od gljiva i /koji mora biti hladan/prospite sa narezanom preprženom šunkom ,na nju stavite ohlađeno pečeno meso/iz kojega ste izvadili stapice /čačkalice/ pa ga premazite ostatkom nadjeva i prospite šunkom.Prospite ostatkom majčine dušice.

Premažite donje tijesto s razmučenim žumanjcem, pa na njega stavite drugo tijesto, fino ga zalijepite za meso i nadjev kao da radite veliki raviol, spojite ga kao na slici .Odrežite ostatak tijesta od kojeg možete raditi razne ukrase na tijestu čisto da vizualno fino izgleda štruca .Premazite sve razmučenim žumanjkom.

5. Pecite u zagrijanoj pećnicina 180C/50min. Izvadite vani ,ostavite da miruje desetak minuta prije nego je razrežete da se sokovi povežu i ne bude suho, nikako je nemojte odmah rezati.
Servirate toplo ili hladno uz finu salatu,  kuhano povrće, pire i vrući umak.

Comments system

Disqus Shortname