ponedjeljak, 3. listopada 2016.

Hrskave piramide

Hrskave piramide od lisnatoga tijesta i gorke naranče.Gorka naranča je fantastična stvar ,jako je ljekovita ,raste gotovo po cijelom mediteranu a veliki je brend juga Italije Izgledom grma ona ne odstupa puno od klasičnoga stabla naranče osim što su joj cvijetovi veći i jako fino mirišu,ima po granama dugo i oštro trnje .Plod jako naliči običnoj naranči ima puno više špica i kora je puna eteričnih ulja i pomalo masna.Ja imama sreću što uvijek dobijem te naranče i od njih radim đem koje je predivan slatko-kiselog okusa .Ako ne možete pronaći gorku naranču/uvozne đemove obično deklariraju kao Sevilla orange/zamijenite sa marmeladom od mandarina ili marelice u koji možete dodati par kapi limuna.

Sastojci:

500g lisnatoga tijesta

5-6 žlica marmelade od gorke naranče

šećer u prahu

Priprema:

Rastanjite tijesto ili još bolje kupite već razvaljano.Premažete tijesto marmeladom.Režete rebrastim rotolonom duge trake.Prepolovite uzdužno po pola .Svaku trku zarolate u malu pužnicu,možete prstom izvaditi vrh vani.
Zagrijete pećnicu na 200C

Piramidice stavite na papir za pečenje .Pecite u zagrijanoj pećnici 30-35 min.
Tople pospete šećerom u prahu.



Bavarsko pivsko pečenje

Još malo bavarske/njemačke kuhinje .Fina sočna pečenka marinirana i pečena u pivu .Jako fino toplo kao glavno jelo ili na tanko narezane kao narezak .Uživajte u jeseni!!

Sastojci:

oko 1,250-1,500 svinjskoga odkoštenog mesa/ tipa vrat ili leđa

Marinada:

700ml pive

3 žlice senfa/ljuti bi bio pravi pogodak ali može i dijon

1 veliki luk

3-4 žlice meda

Premaz:

1žlica brašna

1žlica maslaca sobne temperature 

sol,papar

Priprema:

Očistite meso od viška masnoće i žilica.Operite ga i osušite.
U lonac stavite sve sastojke za marinadu i sitno nasjekcani luk .Pustite da sve kuha oko 5 min ili dok luk ne omekša .Sve ispasirate štapnim mikserom i ostavite da se dobro ohladi.
U veliku kesu za zamrzavanje stavite meso ,prelijete sve marinadom zaveže čvor na kesici ,pa sve stavite u zdjelu .Pustite da se meso marinira najmanje 8h  ali moj vam je savjet da ga ostavite u marinadi preko noći.

Prije pečenja meso izvadite barem pola sata prije iz frižidera da bude na sobnoj temperaturi.
Meso izvadite iz marinade osušite kuhinjskim papirom. ,posolite ga i popapriteU zdjelici sa strane izradite maslac sa brašnom pa premažete preko mesa.Popržite meso par minuta sa svake strane da uhvati finu boju .Prebacite meso u keramički pekač  stavite umak .
Pecite meso u zagrijanoj pećnici na 180C nekih 1,5 h.Možete jednom tokom pečenja okrenuti meso.
Servirate meso sa prilogom po želji uz umak.



Comments system

Disqus Shortname