ponedjeljak, 27. lipnja 2016.

BÖRÜLCE SALATASI



Borluce je ustvari crnooki grah /bijeli grah sa crnim okom u sredini/vrlo uspješno ga možete zamijeniti canellini grahom/mali sitni talijanski bijeli grah/.


Sastojci:


200 g kuhanog canellini graha

200g kuhanog slanutka

2 velike pečene rog paprike

2 mlada luka /sitno nasjeckana

1 žlica peršina 

1 žličica/više manje/nasjeckane metvice

3-4 jaja/tvdo kuhana

Preljev:

2 žlice octa

2 žlice soka od limuna

prstohvat šećera

sol,papar

ljute mljevene paprike

maslinovog ulja po potrebi

Priprema:

Stavite u zdjelu ohlađene grahorice ,oguljenu nasjeckanu papriku ,nasjeckani mladi luk ,peršin i mentu ,dobro promiješate ,
Sve sastojke za preljev izradite metlicomPrelijete preko salate ,promiješate .Odložite na hladnom.







Kabak tavuk tava/antakiya regija


Odličan kebab od mljevene piletine pečen na posteljici od tikvica ili patlidžana ,ovaj kebab se još zove capia kebab/kilis tava jer se u njemu nalazi narezana crvena rog paprika . Možete raditi od mljevene janjetine ili junetine ili kombinacije .Servira se na pita kruha uz dodatak jogurta pomješanog sa pastom od češnjaka /dobit ćete je ako u mužaru izradite svježi češnjak i malo krupne soli/.

Sastojci:

500g mljevenog mesa/piletina

 4češnja češnjaka

1 velika ili 2 manje rog crvene paprike

1 žlica ajvara /paste od paprike

sol,papar

prstohvat ljute paprike

prstohvat cimeta

1 žlica maslinovog ulja

1 žlica nasjeckanog peršina

Ostalo:

1 žuta paprika

1 rajčica

2 žice maslinovog ulja

2 manje tikvice /patlidžan

sol,papar 

par listova/bosiljak/metvica


Priprema:

U zdjelu stavite meso ,dodate sitno nasjeckaju papriku ,peršin,na sitno nasjeckan češnjak ,sol,papar,ajvar ,ljutu papriku ,maslinovo ulje  i cimet/pazite na cimet stavite jako malo dok se ne naučite na taj okus ,južne turske pokrajine jako puno koriste cimet u slanim jelima/Izmiješate sve dobro da se poveže ,po želji možete malo mesa prepeći na tavi da vidite dali ste zadovoljni okusom.Ako ste zadovoljni meso ostavite stajati pola sata da se okusi prožmu.
Narežite tikvice na fete jednake debljine ,posolite i popaprite svježe mljevenim paprom.
Glinenu posudu nauljite maslinovim uljem pa na dno stavite narezanu tikvicu ili patlidžan/patlidžan ogulite nožićem za krumpir od kore/.Poviše tikvica rasporedite meso rastanjite ga da bude jednako .
Na vrh stavite narezanu rajčicu i papriku /dakako da bude fino ukrašeno/.
Stavite u peći u zagrijanu pećnicu na 200C/20-tak minuta.

Pečeno izvadite na pita kruh sa strane stavite jogurt /odaberite grčki /gusti jogurt koji ste posolili ,poparili i dodali češnjak/.

Comments system

Disqus Shortname