petak, 26. kolovoza 2016.

Ekmek kataifi

Ovaj je recept za moju dragu prijateljicu Luli koja uvijek misli na mene tako je sa jednog puta u Bosnu donijela mi ovaj divan kataifi.Ovaj recept svojataju i Turci i Grci tvrdeći i stavljajući ga u kategoriju tradicijonalni recepte na obje strane .Katafi je inače specijalna vrsta tijesta koja se radi od kao vrlo tanke palačinke od lijevanog tijesta koje se stavljaju na užarenu ploču na par sekundi kataifi posvijetli i skori se tada se bez problema skine.Osim kataife specifičnog ovog kolača je i mastika /ako ste bili po bliskom istoku bit će vam poznata po sladoledu od mastike/možete je zamijeniti sa malo anisa ali ja vam savjetujem da radije zamijenite vanilijom. Inače mastika je ustvari smola jedne vrste drveta koja izlazi iz kore kao suze i zato je i zovu jemenske suze ili mastika suze ,ima pomalo gorkasto-trpki okus sa malom aromom anisa doista teško zamjenjivi ijednim drugim začinom ali neobično fin ,ako nabavite slobodno je stavite ako ne zamijenite vanilijom.

Sastojci:

200g kataifi/kadaif

120g maslaca

Šerbet:

350g šećera

400ml vode

1 štapić cimeta

1/2limuna sok

Krema:

600ml punomasnog mlijeka 3,5%

1žličica mljevene/smrvljene mastice/vanilija

45 g griza

2 jaja/velika/L

1žlica gustina

50g šećera u prahu

2 vanilija šećera

1 žlica običnog  šećera

30g kokosa

Šlag:

400ml slatko vrhnja/mliječno

šećera u prahu po ukusu


Priprema:

Otopite maslaca na laganoj vatri .Premažete lagano uljem kalup /20x25 cm/stavite papir za pečenje na stjenke i na dno /da malo viri poviše/vi naravno možete i u većem kalupu raditi ali u tom slučaju će vam biti kolač niži/.Stavite u kalup cijelu količinu kadaifa lagano pritisnite dlanovima da se zalijepi i lagano smrvi ,prelijete sve maslacem .Stavite peči 10min /u zagrijanu pećnicu na 200C/dok kataif ne dobije zlatnu boju..Ostaviti da se ohladi.

Za to vrijeme skuhate šerbet:stavite u lončić šećer ,vodu i cimet ,pustite da na srednjoj vatri kuha 10min.dok se ne ugusti stvori lagani sirup.Prebacite u drugu posudu ostavite da se ohladi.Ohlađeno lagano prelijete preko kataifa.Pustite da se sve upije .


Napravite kremu:
U lonac stavite 2/3 mlijeka i pustite da prokuha.Sve ostale sastojke stavite u drugu posudu i izradite sa ostatkom mlijeka .Zagrijano mlijeko ulijete u pripremljene sastojke sa strane ,dobro promiješajte ,prelijete sve nazad u lonac i nastavite kuhati desetak minuta da se griz skuha i sve zajedno zgusne .Prebacite sve na kataif,zagladite da bude ravno .Stavite u frižider da se ohladi.
Slatko vrhnje izradite u šlag sa šećerom u prahu ,stavite na ohlađenu kremu zagladite .Po želji možete sve posuti mljevenim orasima ili pistacijama.
Servirate narezane na kocke.



Bashkir tikvice

Tikvice punjene heljdom i mljevenim mesom .

Sastojci:

1žlica heljde /1h namočena u hladnoj vodi

250g mljevenog mesa

3-4 tikvice

2 manje mrkve 

3 češanja češnjaka

sol,papar

120g sirnog namaza

100g naribanog sira

prstohvat origana

Priprema:

Tikvice operite i narežite na fete iste debljine .Izdubite ih .U zdjelu stavite namočenu heljdu ,sol,papar,origano ,naribani češnjak i naribanu mrkvu pa sve dobro izradite da dobijete glatku smjesu za punjenje.Napunite tikvice.

Posložite nadjevene tikvice u dublju keramičku zdjelu .Premažete ih po vrhu sirnim namazom..Ulijete u posudu vode da bude malo više od polavine tikvica .Stavite u zagrijanu pećnicu na 200C/40-50min.Po potrebi tokom pećenja dolijete još vode ako je suho.Pet minuta prije kraja pospete naribanim sirom ,pustite da se sve zapeče.
Servirate toplo uz kuhano povrće.

Comments system

Disqus Shortname