petak, 11. svibnja 2018.

Zarolana focaccia sa šparogama

Prava proljetna slana sladilica, divna focaccia sa šparogama i rajčicama.


Sastojci:

240ml mlake vode

2žličice meda

1 instant kvasac

2žličice soli

oko 450g brašna

60ml maslinovog ulja

Ostalo:


10-tak šparoga

5-6 mini rajčica

1 grančica ružmarina

malo krupne soli

1/2žličice origana

50ml maslinovog ulja


Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite mlaku vodu, dodate med, miješate žlicom ili rukama dok se med ne otopi, pustite da se voda smiri pa po vrhu pospete kvasac, NE miješate, ostavite da se tako da se kvasac aktivira i zapjeni/10-15 min/.
Dodati brašno, sol, maslinovo ulje, miješati sve mikserom nastavcima za tijesto, izručiti na radnu površinu, tijesto izraditi rukama tako da prvo miješamo gnječeći tijesto rukama a potom par puta energično udarimo tijestom u radnu plohu, kad se tijesto glatko izradilo i više se ne lijepi vratimo tijesto u zdjelu za miješanje koju smo prije toga zamastili sa dvije žlice maslinovog ulja.


Pokrijemo prozirnom folijom zdjelu da ne ulazi zrak , te stavimo pećnicu koju smo zagrijali na 50C /20min ili dok ne udupla volumen.
Zamastite kalup za pečenje 30x20cm.Tijesto izručite na radnu plohu ne bi vam trebalo brašno no ako se ipak lijepi stavite malo.
Režete na trake tijesto oko 1cm debljine.U kantunu/uglu/ stavite malo tijesta koje ste zarotirali u zvrk, slažete slijedeće komade tijesto u krug oko ružice dok ne završite sve na vrhu isto stavite jedan okrugli zvrk.Vratite da se sve lagano odmori u pećnici pokriveno prozirnom folijom 10 minuta.
Zagrijete pećnicu na 180C..Na sitno nasjeckate listove ružmarina, u utore /razmake između tijesta stavite šparoge i rajčice, premažete sve maslinovim uljem.Prospete origanom, nasjeckanim ružmarinom i krupnom soli.

Pecite u zagrijanoj pećnici nekih 20min.Gotovu izvadite vani i dok je topla premažete sa još malo maslinovog ulja.
Servirati ohlađeno.

Comments system

Disqus Shortname