petak, 8. rujna 2017.

Dizmana burek/pogača

Dizmana je putni kruh/pogača/burek , jednostavno podijeljene na dijelove.Ovo je druga verzije ove pogače sa punjenjem izvana, prvu jednostavnu verziju  sam vam donijela davno na coolinariku.

Sastojci:

oko 400g brašna

1 bjelanjak

4 žlice maslinovog ulja

250ml  toplog mlijeka

1 žličica soli

1žličica šećera

1žlica instant kvasca

Ostalo:

200g feta sir

150g svježeg sira

80g otopljenoga maslaca + mlaz ulja

ulje za premazati kalup

1 žumanjak za premazivanje

1-2 žlice sezama

Priprema:

U zdjelu stavite prosijano brašno u koji ste dodali sol.U sredinu napravite rupicu, stavite kvasac i šećer pa dodate mlijeko lagano promiješate, dodate ulje, promiješate sve zajedno rukama ili spiralnim nastavkom na mikseru.Ostavite stajati pokriveno folijom na toplom mjestu nekih 1h/ili dok ne udvostruči obujam.
Pomiješate obje vrste sira pa isprobate slanost, dodatno posolite po potrebi.Od gotovog tijesta napravite okruglice veličine jaja.Složite ih u kalup u koji ste prije toga stavili papir za pečenje /koji ste malo nauljili/.Između kuglica utisnete mješavinu sira.Sve preliti otopljenim maslacemkoji ste otopili s mlazom ulja.
Ostavite stajati na toplom pokriveno pola sata.Pecite u zagrijanoj pećnici na 175C/20-25 min dok ne dobiju zlatnu boju.

Ohladite/ako uspijete/i servirate kao mezu.

Andaluzijska salata od tune

Još malo španjolske kuhinje.Vrlo jednostavna salata od tune, fino servirana na fetama rajčice odličan je obrok za sve koji vole jednostavnu mediteransku hranu .Možete je servirati kao prilog, kao salatu, predjelo ili glavno jelo .

Sastojci:

3-4 lijepe tvrde rajčice/oko 500g

150g tune iz salamure

4-5žlica dobrog maslinovog ulja

1žlica kiselih kapara/oprani

1/2žličice origana

sol,papar

2 češanj češnjaka

1 žličica nasjeckanog lišća peršina

2 mlada luka

svijetli vinski ocat

Priprema:

Tunu dobro ocijedite, stavite je u zdjelu pa je izradite vilicom na sitne komade.Na sitno nasjeckate češnjak i mladi luk, dodate tuni, po potrebi na sitno nasjecate i kapare, sve zamiješate sa tunom.Dodati maslinovo ulje, malo octa, nasjeckani peršin i origano.Zamiješate sve fino pa posolite i popaprite po ukusu.Odložite.

Narežite rajčicu na fine šnite pola prsta debele.Lagano ih posolite , po njima stavite salatu od tune.Pokapate sve sa maslinovim ulje i po želji pokapate sa još octa.
Servirati ohlađeno

Comments system

Disqus Shortname