ponedjeljak, 5. rujna 2016.

Balkanske mini pite

Ovaj recept sam vidjela na Alice i kad su rekli balkanske pite to je naprosto trebalo isprobati.Dakle opet mljeveno meso  nadjeveno gljivama ,prefini recept .


Sastojci:/4-5 osoba


Meso:

650g mesa/miješano

1žličica crvene paprike

prstohvat ljute mljevene paprike

1 jaje 

2 žlice krušnih mrvica/manje više po potrebi

1 naribani češanj češnjaka

1 naribani luk

sol,papar

Nadjev:

300g šampinjona

1 srednji luk

1 češanj češnjaka

1žlica maslinovog ulja

1/2žličice timijana 

sol,papar

Ostalo:

5žličica kečapa/ljuti slatki po ukusu

1-2rajčice

70g sira na fete

100g pancete na fete


Priprema:

Sve sastojke za meso stavite u zdjelu ,dobro izradite rukom da se sve poveže ,mrvice dodate postepeno da dobijete smjesu koja se može oblikovati.Podijelite meso u pet -šest grudica ,možete izraditi i veće sve to ovisi o vama.Pripremite pekač na dno stavite papir za pečenje ,lagano nauljite.
Stavite grudicu na papir pa čašom napravite rupu u sredini grudice ,izvučete čašu i formirate zdjelu .Zdjelu obučete u /obavijate pancetom.Ponavljate postupak dok ne potrošite meso.
Pripremite gljive.oprane /pod mlazom vode ,nemojte ih namakat/gljive narežite na fetice .Zagrijete ulje pa na njemu ispirjate narezani luk i češnjak dodate gljive pa pirjajte dalje da puste vode i da se lagano prepeću ,posolite i popaparite te prospite timijanom ili majčinom dušicom.Na dno svake mesne zdjelice stavite žličicu kečapa dodate gljive /podijelite da bude u svakoj zdjelici isto .Na vrh stavite fetu narezane rajčice i sira.
Pecite mini pite u zagrijanoj pećnici na 180C/30min
Servirate toplo uz finu salatu ili prilog po želji.






Tortelini salata sa preljevom od paprike/pesto od paprike

Prefina doista salata koja može naravno biti i cjeloviti obrok.Traži malo vremena jer se paprike moraju ispeći ali vjeruj te, isplati se .

Sastojci:

400g tortellina /sirni

Preljev:

4 rog crvene paprike

1žlica mljevenih bajama

2 žlice parmezana

4 žlice maslinovog ulja

sol,papar

3 češanja češnjaka

150g rikule/rikole


Priprema:

Operite i osušite paprike stavite ih peči na 180C u pećnicu nekih /20min  ili dok im koža ne potamni .Izvadite ih stavite u zdjelu pokrijete sa prozirnom folijom i ostavite da se ohlade.Ogulite ih i očistite od sjemenki.Skuhate tortelline ,ocijedite ih i pustite da se ohlade /sačuvate par žlica vode od kuhanja.
Odvojite dvije paprike pa ih stavite u zdjelu dodate sve ostale sastojke za pesto od paprike izradite sve u pastu dodavajuci malo po malo vodu od kuhanja ,umak ne smije biti prerijedak ali ni pregust da se može fino spojiti sa tortelinima.OOstale dvije papasirke narežite na trake i dodate u salatu.
Operite rikulu i ocijedite je na kuhinjskom papiru/ako rikulu potopite u hladnu vodu na deset minuta ona će vam kod konzumacije biti jako hrskava.
Promiješate rikulu ,torteline i umak  da se sve dobro poveže.Prospite sve parmezanom.i po želji nasjeckanim crnim maslinama.



Comments system

Disqus Shortname