petak, 16. veljače 2018.

Bubleki

Moja slabost su peciva, najdraže mi ih je vidjeti u koficama od kruha na stolu još servirana uz neko fino varivo i topla, milina.

Sastojci:/25 kom

200ml mlijeka/toplo

200ml vode/mlaka

150ml ulja

3žličice/ravne šećera

1 žličica soli

1 instant kvasac

12-15 žlica glatkog brašna

Ostalo:


1žumanjak

1,5 žlica crnog sezama

1,5 žlica svijetlog sezama/može i integralni

oštro brašno

Priprema:

U zdjelu za miješanje staviti mlijeko, vodu, šećer i ulje, promiješati, dodati kvasac , promiješati , postepeno dodavati brašno i sol, miješati/možete i mikserom nastavci za tijesto/ dok se tijesto ne poveže , izručiti na radnu plohu lagano pobrašnjenu, izraditi rukama dok tijesto ne postane glatko.Tijesto vratiti u lagano pobrašnjenu zdjelu za miješanje, pokriti prozirnom folijom, ostaviti stajat na toplom mjestu nekih 45min ili dok ne udvostruči volumen/ako želite možete staviti u pećnicu na 50C/.
Tijesto izručite na radni stol koji ste prije toga posuli oštrim brašnom.Tijesto razvučete da bude prst debelo.Vadite kalupom za krafne ili oštrom čašom okrugle oblike, u sredinu napravite rupu / ja sam koristila metalne male kalupe za šaumrole/.Stavite na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.Ponavljati postupak dok ne potrošite tijesto.Pokriti bubleke čistom krpom, ostaviti na toplo/ja to opet stavim u pećnicu/na 15 min.
Izvaditi vani bubleke, premazati ih sa razmucenim žumanjkom, posuti crnim i svijetlim sezamom kao na slici.Peci u zagrijanoj pećnici na 180C nekih 20-25 min ili dok ne dobiju finu boju .

Comments system

Disqus Shortname