petak, 5. kolovoza 2016.

Bougatsomilópita

Nemojte započeti vikend bez kolača ako ste lijeni za peći kolače a dolaze vam gosti počastite ih ovom jednostavnom.kremastom, grčkom pitom od jabuka i lisnatoga tijesta ,nema posebnog pečenja i filovanja sve se peče odjednom a najteže je pričekati da se ohladi .Uživajte!!!

Sastojci:

2x 250g lisnatog tijesta/Lidl

Nadjev od jabuke:

6 jabuka

150g šećera

1/2žličice cimeta/opcionalno

1 vanilija šećer

1žlica maslaca +mlaz ulja

Krema:

1l mlijeka

3žlice brašna

1žlica gustina

3žutanjka

150g šećera

2 vanilija šećera

Priprema:

Ogulite i narežite jabuke na kockice.U tavu zagrijete maslaca i malo ulja dodate sve ostale sastojke zajedno sa jabukama dinstate/pirjate  nekih 15 min.da jabuke smekšaju možete ih prostinu gnječilicom za krumpir.
Odložite jabuke do korištenja.Zagrijete pećnicu na 180C

Pripremite kremu:U lonac stavite2/3 mlijeka šećer i vanilija šećer.U zdjelici sa strane pomiješate brašno ,gustin ,žumanjke i ostatak mlijeka u glatku smjesu .Kad mlijeko uzavre dodate pripremljenu smjesu ,miješate metlicom dok se ne zgusne i krema postane glatka.
Odložite kremu dok ne pripremite tijesto.
U keramičku zdjelu//20x30 // stavite lisnato tijesto/polovicu.Raširite tako da budu stijeke malo podignute /ne trebate mazati zdjelu.Ulijete svu količinu kreme ,nema veze ako je topla,ne treba se ništa hladiti.Stavite /rasporedite po vrhu jabuke.

Prekrijete drugom polovinom lisnatoga tijesta,lagano zavrnete na spoju.Stavite peći u zagrijanu pećnicu negdje pol a sata ili dok gornja kora se fino ne napuše i dobije zlatnu boju.
Pustite sve da se dobro ohladi ,gornja kora će se ispuhati i postati ravna Pospete bogato šećerom u prahu pomiješanim sa malo cimeta.Režete na kocke.

Comments system

Disqus Shortname