utorak, 9. svibnja 2017.

Proljetne pljeskavice

Fine, jednostavne pljeskavice iz  pećnice, zapečene sa povrćem i sirom, milina za jednostavan svakodnevni ručak ali i za svečanije prigode uz fine priloge.Povrće izaberite po želji i u količinama po želji.Zimi ja znam staviti dinstano kiselo zelje /kiseli kupus/ i  zapeči a sa kiselim vrhnjem i sirom, neograničene su mogućnosti ako ste puni mašte  volite kuhati.

Sastojci:/4 osobe

Meso:

700g mljevenog mesa

1 jaje

1 luk/naribani

2 češanja češnjaka

1žlica prezle/krušnih mrvica

oko 100ml vode


Povrće:


1-2žlice maslinovog ulja

1 srednja tikvica

1 poriluk

2 mlada luka

1 crvena rog paprika

2 češanja češnjaka

1/2žličice origana

1/2žličice bosiljka

sol,papar

100g ribano sira

Priprema:

Sve sastojke za meso stavite u zdjelu.Dobro dobro izradite meso/ja ovo radim navečer jer mi tako zgodnije ali i pokazalo se odlično za meso/.Meso prije pripreme/pečenja/ ostavite barem pola sata na sobnoj temperaturi.
Meso izradite u tanke potpetice i stavite na lim uza pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.Zagrijete pećnicu na 180C/stavite meso negdje 10 min da se zapeče.

Za to vrijeme izrežite na kockice povrće koje ste izabrali.Izdinstajte ga na maslinovom ulju , začinite začinima , solju i paprom.Pazite samo da ne skašite povrće ono mora omekšati ali i dalje ostatati malo hrskavo.
Izvadite pljeskavice iz pećnice na svaku stavite povrće i sir.Vratite u pećnicu na kratko da se sir otopi.


Servirate sa prilozima po želji.





Fina pita od jagoda

Sezona je jagoda, počele su slatke i lijepe domaće jagode ako imate prigodu napravite ovu divnu sočnu tortu.

Sastojci:


Tijesto:

260g glatkog brašna

130g šećera

115g maslaca

1/2žličice sode bikarbone

1/2žličice pecivnog praška

na vrh noža soli

180g kiselog vrhnja/20%m.m.

1 vanilija šeće

1 jaja/L

Preljev od sira:

230g krem sira

1 jaje

100g šećera/više manje po ukusu/

Preljev od jagoda:

400g nasjeckanih svježih jagoda

1,5žličica gustina

3žlice vode

3žlice šećera/manje više po ukusu/

Priprema:

Napravite preljev od jagoda tako da u  lončić na srednju vatru stavite šećer i nasjeckane jagode lagano dinstate dok se jagode ne ukuhaju, neće vam za to trebati puno vremena jer i sami znate da je to mekano voće, lagano pritisnite jagode vilicom da se zgnječe do kraja, .Dodate gustin razmučen u malo vode. Promiješate dobro ostavite da na srednjoj vatri lagano sve ugusti.Odložite do korištenja će se taman malo ohladiti.
Zamiješajte sve sastojke za sirni preljev/dovoljna će vam biti metlica.

Napravite tijesto:

U zdjelu stavite na kocke narezani hladni maslac.Dodate šećer i brašno.Prstima miješate da dobijete mrvičastu strukturu .Kad su se formirale mrvice, odvojite par žlica/to je za posip poslije/u zdjelicu sa strane.U ostatak dodate jaje, šećer vaniliju, sol te sodu bikarbonu i pecivni prašak.Sve dobro izmiješate pa prelijete u kalup/ja sam koristila okrugli 22Cm/koji ste prije toga lagano premazali maslacem i posuli brašnom.


Na biskvit stavite preljev od sira na vrh preljev od voća.Sve prospite mrvicama koje ste sačuvali u  zdjelici.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/50-55 min/provjerite štapićem.
Pustite da se pita ohladi prije nego je izvadite iz kalupa.

Comments system

Disqus Shortname