srijeda, 16. ožujka 2016.

Tijesta ,pite ,pizze

Flatbrad capresse sa rajčicom


  • Tijesto/podloga:

  • 220g brašna/glatko
  • 1žličica origana
  • 1 pecivni prašak
  • 70ml maslinovog ulja
  • 110ml vode
  • sol

 
                                                                                                                                             

  • Nadjev:

    • 150g mozzarella
    • 10-tak malih zdravih rajčica/različite veličibe
    • sol,papar

    • Ostalo:

    • 2žlice aceto balsamico
    • 1žlica maslinovo ulje/opcionalno
    • 15-tak listova svježeg bosiljka
    • 1žlica maslaca sobne temperature
    • manja češanja češnjaka

    1žličica origana
  • prašak za pecivo
  • Priprema:Zagrijete pećnicu na 220C.

    Zamijesite tijesto :
    U posudu stavite brašno ,prasak za pecivo ,origano Dobro promiješate pa dodate vodu i maslinovo ulje,sol.
    Rukama zamijesite tijesto ,pokrijte ga.
    Maslac sobne temperature pomiješate sa sitno nasjeckanih češnjak.Naježite rajčice i mozzarellu/ja sam koristila razne veličine i boje rajčice pa je malo efektnije.
    Tijesto razvaljajte tanko na protvan na koji ste stavili papir za pečenje,stavite na 3 min.u pećnicu.
    Izvadite tijesto premazite ga maslacem koji ste pripremili,po želji možete posuti sa malo suhog origana.
    Slažite kao na slici red rajčice i mozzarelle.
    Kad sve složite lagano posolite i poparite lagano.Stavite na još 10 min.u pećnicu da se podloga ispeče i sir otopiGotovu pizzu pokapate aceto balsamicom/ako vam je prerijedak slobodno ga malo reducirate/prokuhate da se ugusti par minuta/postata će slatkast/  i po njoj prospite svježe listove bosiljka ,po želji možete dodati jos maslinovog ulja ,ja sam to stavila sastane da svako pokapa po želji.
  • .

Curry Milanese piletina 





Priprema:

Pilece filete ,natravno da mozete i svinjeske,lagano rastanjite baticem za meso.
Pripremite talijanske mrvice:
U zdjelicu stavite mrvice ,cesnjak,suseni origano i timijan ,sol.Sve dobro promijesajte .Drzite u dobro zatvorenoj kutiji mjesec dana 
Mozete napraviti i Panko:
Na papir za pecenje na sitno razmrvite kruh prstima .Ispecite ga na 160C/6-8 minuta /nemojte da vam potamni ,tokom pecenja jednom ga promijesajte.Pomijesajte sa zacinim za talijansku mjesavinu kao sto je navedeno za mrvice ,stavite u posudu sa poklopcem kad se ohlade ,mozete ih cuvati mjesec dana na hladnom i mracnom mjestu.
Paniranje:
U zdjelu razmijte jaja ,razradite ih vilicom dodajte jednu po 1/2 zlicu curry i kurkume ,te prstohvat sol,pomijesajte da se poveze.
U zdjelicu dodajte obicno brasno pa i njega pomijesajte sa 1/2 zlice curry i kurkume.
U trecu zdjelicu pomijesajte talijansku mjesavinu panka ili mrvica sa kukuruznim brasnom i sitno nasjeckanim persinom i po 1/2žlicu kurkume i currya.
Potupak ako u svakom pohanju.Prvo u brasno/otresite visak,jaje pa mjesavinu 

Zagrijte pecnicu  na 160C.
Stavite u tavu ulje za plitko  przenje .Zagrijte te ga dobro .Stavite pohane filete u zagrijano ulje .Przite sa svake strane 3 min.
Slozite pecene filete na papir za pecenje pa nastavite u zagrijanoj pecnici peci jos 10Min.
Servirajte toplo sa salatom i povrcem te jednom kriskom narance/mozete pokapati po filetima.

Piletina sa orasima i gljivama

Kineska kuhinja
4 osobe


Ako volite kinesku kuhinju obožavati će te ovo jednostavno i fino jelo.Napomene za začine u receptu.



Sastojci:

400g piletine/fileti

1/2žličioce začina 5 blaga


Umak:

2žličice gustina

2žlice soja umaka

2žlice oyster umaka

2žličice smeđeg šećera

1žličica ulja sezama

Ostalo:

3žlice ulja/najbolje kikiriki/

75 g oraha

6 kom mladog luka

150g fažoleta/mahune/može i grašak

450g miješanih gljiva/shiitake,wood ears gljiva,šampnjoni.bukavače ,vrganja i sl.

200g bambus izdanaka





Začin 5blaga :/mješavina


1žličica sečuanskog papra

1žličica zvjezdastog anisa/mljeven

1žličica anisa/sjemenke

1/2žličice sušenog češnjaka

1/2žličice cimeta

4 klinčića

1/2žličice soli

1/4 žličice bijelog papra

Sve sastojke stavite u mužar i dobro istucite avanom da se sve poveže u fini prah.


Priprema:

Operite i osušiti pileća prsa narežite ih na trakice i začinite začinom 5 blaga .Nasjeckajte orahe na krupno.Operite i narežite mahune na kose trake ili na manje komade.Nasjeckajte  mladi luk ,gljive ,ocijedite bambusove izdanke
Napravite umak:Promiješate u posudi soja umak sa gustinom da dobijete glatku smjesu.Dodate 125 ml vode,oyster umak,smeđi šećer i ulje od sezama.Odložite pripremljen umak dok ne ispržite povrće.
Povrće:zagrijete ulje u woku dodate orahe pa pržite 30 sekundi pustite ih da samo malo promijene boju i aromatiziraju ulje  /izvadite ih.Dodate piletinu ,pržite2-3minute dok piletina ne promijeni boju i ispeče se/izvadite na toplo.Dodate gljive ,mladi luk ,mahune ili grašak,bambus izdanke,pržite cesto miješajući 3 minute ,izvadite na toplo.U wok dodate umak pustite da prokuha i da se lagano zgusne pa vratite piletinu i povrće .
Pustite da sve prokuha promiješajte da se sve poveže.Po želji dodatno posolite i poparite.
Servirate toplo uz kuhanu rižu.
Napomena:

S obzirom da znam da je teško pronaći sve sastojke za kinesku kuhinju evo par savjeta:
Oyster umak možete zamijeniti soja umakom
Mahune možete zamijeniti graškom
Bambusove izdanke ribanim kupusom ili lisnatim celerom
Ako koristite sušene gljive potrebno ih je deset minuta namočiti u vrućoj vodi ,u tom slučaju umjesto vode u receptu koristite  vodu d gljiva /samo je prije toga ocijedite/.




Comments system

Disqus Shortname