Evo jedno divno klasično, obiteljsko pečenje, bogati i vrlo ukusni objed koji uz to možete servirati svakom gostu bez grižnje savjesti, reklo bi se može izaći i za kraljevski stol.Uživajte uz pire krumpir. specle ili knedle od kruha.
Sastojci:
2 kom tosta ili sredine starog kruha
par žlica vrućeg mlijeka
750g mljevenog mesa/miješano
1žličica soli/više manje po ukus/
1/2žličice mljevenog papra
1 jaja/L ili dva manja
1 srednji luk
1 češanj češnjaka/pasiran
2 žličice senfa
1/2 žličice dimljene paprike
1/2žličice mljevene slatke paprike
opcionalno malo ljute mljevene paprike
1žličica majorana/mažurana
1-2žličice krušnih mrvica/opcionalno
par žlica ulja /ja sam koristila maslinovo/inače ide obično
1 l pilećeg temeljca
1 srednji luk
200g celera/glava
2 češanja češnjaka
2 lista lovora
6-7 zrna papra
2 mrkve
1žlica gustina
Priprema:
Na sitno na sjeckati luk.
U zdjelu /duboku/ smrvite tost dodate mu par žlica mlijeka pustite da upije, ocijedite po potrebi višak tekućine, dodati jaje, meso, i sve ostale začine, miješati kao da miješate tijesto dok se sve ne poveže u kompaktnu smjesu po potrebi dodati krušne mrvice, štruca mora biti kompaktna.Formirati mesu štrucu.Prije nego formirate štrucu možete uzeti malo mesa i prepežiti ga na tavi da vidite dali ste zadovoljni začinima i slanoćom.
U tavi zagrijati ulje pa na njemu sa svih strana zapeči mesnu štrucu, budite pažljivi, okrečite je često.
Kad je gotova izvadite je u pekač, poklopite i ostavite stajati dok sve ne dovršite.U tavu za pečenje dodate još malo ulja, pustite da se zagrije, stavite nasejkani luk i češnjak, preržite, dodate narezani celer i mrkvu.Sve polijete sa temeljcem, pustite da prokuha, prelite sve preko meso štruce.Poklopite.
Sastojci:
2 kom tosta ili sredine starog kruha
par žlica vrućeg mlijeka
750g mljevenog mesa/miješano
1žličica soli/više manje po ukus/
1/2žličice mljevenog papra
1 jaja/L ili dva manja
1 srednji luk
1 češanj češnjaka/pasiran
2 žličice senfa
1/2 žličice dimljene paprike
1/2žličice mljevene slatke paprike
opcionalno malo ljute mljevene paprike
1žličica majorana/mažurana
1-2žličice krušnih mrvica/opcionalno
par žlica ulja /ja sam koristila maslinovo/inače ide obično
Ostalo:
2žlice koncentrata rajčice1 l pilećeg temeljca
1 srednji luk
200g celera/glava
2 češanja češnjaka
2 lista lovora
6-7 zrna papra
2 mrkve
1žlica gustina
Priprema:
Na sitno na sjeckati luk.
U tavi zagrijati ulje pa na njemu sa svih strana zapeči mesnu štrucu, budite pažljivi, okrečite je često.
Kad je gotova izvadite je u pekač, poklopite i ostavite stajati dok sve ne dovršite.U tavu za pečenje dodate još malo ulja, pustite da se zagrije, stavite nasejkani luk i češnjak, preržite, dodate narezani celer i mrkvu.Sve polijete sa temeljcem, pustite da prokuha, prelite sve preko meso štruce.Poklopite.
Zagrije pećnicu na 180C.Stavite poklopljeni pekač , pecite u zagrijanoj pećnici nekih45 min poklopljeno, otklonite pa nastavite peći još pola sata.
Izvadite mesu štrucu i zamotate je u foliju.Umak sa povrćem ispasirate kroz najfinije sito.
Ostatke /vlakna/ od povrća bacite.Umak vratite u lončić ako je prerijedak dodate gustin , ako je taman i zadovoljni ste, samo isprobate slanoću.
Mesnu štrucu narežete na šnite.Servirati sa pireom ili prilogom po želji.