subota, 24. lipnja 2017.

Pita sa nadjevenim rajčicama

Jako fina i dekorativna pita sa nadjevenim rajčicama .Uživajte!

Sastojci:/6 osoba/20
cm kalup

Tijesto:

160 g par žlica po potrebi brašna/glatko

100g maslaca

sol

2-3žlice hladne vode

1žumanjak

Nadjev:

2 žlice maslinovog ulja

6 rajčica/manje - srednje veličine 

200g mljevenog mesa

2 manja luka ili jedan veći

2-3žlice griza

1/2žličice mljevenog korijandera

sol,papar

1žličica bosiljka ili origana

1žlica vrhnja za kuhanje

1 žumanjak

prstohvat šećera

Preljev:

2 cijela jaja

2 bjelanjka ostala od nadjeva i tijesta

120ml vrhnja za kuhanje

sol,papar

1/2žličice kurkume


Priprema:

Pripremiti tijesto :naribate hladni maslac na ribežu dodate sol,hladnu vodu, žumanjak/bjelanjak stavite u zdjelicu sa strane trebati će vam za preljev/ i brašno te zamijesite tijesto dodate toliko brašna koliko treba da se napravi fina glatka smjesa/tijesto koja se lijepi.Stavite u frižider na pola sata.
Napravite nadjev tako da u tavi zagrijete maslinovo ulje pa na njemu propirjate sitno nasjeckani luk, dodate meso, posolite poparite i dodate mljeveni korijander, nastavite pirjati dok se meso ne uprži.Maknete sa vatre, pustite da se lagano ohladi.

Izdubite rajčice sredinu/ po potrebi meso rajčice  nasjeckate na sitno, da vam ne ostanu krupni komadi/pa dodate u meso, promješate, dodate žumanjak/bjelanjak ostavite u zdjelici sa strane gdje ste stavili i onaj od tijesta/ dodate griz i vrhnje  pa sve dobro promješajte.Smjesa vam treba biti lagano ljepljiva i gusta ako je rijetka dodate još malo griza/ne mogu se znati točne mjere jer to ovisi o mesu ako vam je meso masnije ispusti puno soka trebati će vam više griza/.Nadjenite rajčice mesom.
Tijesto utisnete u namašćeni kalup/treba će vam oko žlica maslaca/podignite oko tri prsta debljine na stjenke kalupa.Na dno kalupa stavite ostatak mesa, posložite rajčicu /fino ih rasporedite/.U zdjelici sa strane pomiješate metlicom sve sastojke za preljev.Ulijete oko rajčica.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/30-35 min/isprobate čačkalicom ili ražnjićem oko sredine.Treba se sve stisnuti.Pustite da se malo ohladi prije rezanja.


Servirate narezana uz kiselo vrhnje ili gusti jogurt.Recept je iz ruskog časopisa Gurman.



Smrznuti doručak

Jesu li vam možda rekli da ne smijete sladoled za doručak😞😞, e pa lagali su vas , ne samo da smijete ovaj divni hladni doručak nego čak smijete i pretjerati.Fine smrznute kocke sa granolom i voćem.Uživajte i ne daj te se prevariti ikad više!!😤😤Granolu možete bez problema napraviti od meda i zobenih pahuljica uz dodatak orašastih plodova,suhog voća, čokolade i sl.Sve pomiješate sa medom i zapečete desetak minuta na 170C.


Sastojci;


800g grčkog jogurta

2-3 žlice meda/po ukusu može i bez/

200-250g voća/raznog po želji

150g granole po ukusu

Priprema.

Stavite jogurt u posudu pa mu dodate oprano voće/ja sam koristila kupine i maline cijele i nasjeckane marelice vi naravno se ravnate po frižideru što imate to koristite/ stavite sve u jogurt pomiješate lagano pa dodate meda po ukusu, isprobavate  slatkoću,promiješate još jednom.

Posudu koju cete koristiti za zamrzavanje obložite prozirnom folijom, stavite na dno granolu, malo je smrvite ako je potrebno, ulijete jogurt, poravnate.Zatvorite sve prozirnom folijom.Ostavite da smrzne preko noći.Ujutro izvadite na desetak minuta iz frizera narežite na kocke.Možete sve preliti sa malo meda,Uživate u hladovini!!!





Comments system

Disqus Shortname