srijeda, 27. travnja 2016.

Šarena pletenica

 4 osobe
Ruska kuhinja

Sastojci:

Tijesto:

500g brašna

100g maslaca/sobne temperature

100g šećera

1 vanilija šećer

1žličice soli

3 žumanjka/sobne temperature

1 limun korica

1 instant kvasac

Nadjev /mak:

200g mljevenog maka

50g šećera/manje više po ukusu

100ml mlijeka/manje više po potrebi


Ostalo:

1 žlica kakaa+1 žlica vode

100g svijetlih grožđica

120g kandiranog voća/šareno

Premaz:

1 žumanjak +1žličica ulja

Priprema:

U posudu za miješanje stavite toplo mlijeko ,kvasac i šećer lagano promiješate .Dodate sve ostale sastojke ,promiješate sve mikserom/nastavkom za tijesto/.Izmiješate tijesto da bude glatko .Odvojite 1/3 tijesta pa u njega zamiješajte kakaa i žlicu vodu da tijesto poprimi smeđu boju.
Jedno i drugo tijesto pokrijte i ostavite stajati na toplom 1h /dok se ne udvostruči.
Podijelite svijetlo tijesto na dva dijela .
Razvaljajte svako tijesto na veličinu 12x30 .Na prvo tijesto stavite  kandirano voće ,pa pređite valjkom za tijesto po njemu da se voće lagano utisne u tijesto ,zarolajte ga.Odložite.
Drugo svijetlo tijesto nadjenete makom/kojeg ste prije toga prelili kipućim mlijekom i dodali šećer/ i njega zarolajte.
Smeđe tijesto nadjenite suhim grožđem ,pritisnite valjkom za tijestom kao i kandirano voće ,isto tako zarolajte.
Zamotate tri roladice u pletenicu.Stavite u pripremljen dugi protvan za kruh .Pustite da se dize na toplom jos pola sata.
Zagrijete pećnicu na 180C/45 min.Prije pečenja premažete žumanjkom kojeg ste promiješali sa uljem.

Comments system

Disqus Shortname