petak, 19. kolovoza 2016.

Grčka kremasta pita

Nema vikenda  bez finog i jednostavnog deserta .Fina i jednostavna grčka kremasta pita od  tijesta  za pite pečena sa umakom od vanilije .Kod serviranja postoji ljetna i zimska ,ljeti servirate sa sladoledom zimi sa toplim umakom od vanilije koji god način izaberete pita će vam se svidjeti ako volite hrskave kore i mekanu slatku vanilija kremu.Slike ove pite možete naći i na naslovnici bloga ,ja je čestom radim ,a možete se igrati i okusima i začinima u njoj.


Sastojci:


7-10 kora za ružice

2 velika žlice maslaca + mlaz ulja

1/4žličice cimeta

Krema:

400ml mlijeka 

90 g/6 žlica šećera/manje više po želji

2 vanilija šećera

1 štapić cimeta

4 jaja/M

1/2naranče korica

Ostalo:

2žlice meda

2 žlice listića badema ili kokosa ,nasjeckanih lješnjaci/što vam je dostupno 


Priprema:

Otopite maslac sa mlazom ulja .Uzmite kore za pite jednu po jednu pa premažete maslacem.Savijete prvo u malu roladu a potom u ružicu .Slažete u keramičku zdjelu u koju ste prije toga stavili papir za pečenje.Ponavljajte postupak do ne potrošite kore.Gotove ružice premažete sa ostatkom maslaca pa pospete sa cimetom.
Zagrijete pećnicu na 180 C Stavite zdjelu na najnižu vodilicu pećnice i pečete nekih 20min ,dok se fino ne hrskavi .
Za to vrijeme napravite kremu .Stavite u zdjelu jaja  i šećer pa ih izradite mikserom dok postanu kremasta i šećer se ne otopi .Stavite u lonac mlijeko sa štapićem cimeta pa pustite da zakuha .Maknete sa vatre i miješajući dodate u jaja ,sve zajedno promiješate da se poveže.Dodate naribanu koricu naranče.
Ulijete cijelu količinu kreme na ružice pa vratite nazad u pećnicu na još 30 min ili dok se krema ne stisne.Izvadite vani dok je toplo prelijete sa medom i pospete listićima badema.

Možete je servirati sa vanilija preljevom ili sladoledom ,ako treba recept ja cu ga dopisati.
Servirana sa sladoledom i šlagom kao ljetna verzija.


KÖFTE BÖREK/turski hamburger

Fina večerica za jedno društvo i kofte burek ili turski hamburger kako su odmah ovo jelo svi nazvali .Jako fino jelo ,fine kofte/polpete/čufte u tijestu za pite/jufke/ sa povrćem i malo sira,servirano sa povrćem .Recept je od BirseninMuftag

Sastojci:/3-4 osobe/ovisi koliko ste gladni/

6kom kora za jufke


Premaz:

2žlice jogurta

2žlice otopljenog maslaca

sol,papar

100ml vode

Čufte/polpete/mini burgeri:

500g mljevene manje masne junetine

sol,papar

1 jaje 

1 mali luk sitno naribani/ja ne stavljam jer to nama ne sjedne dobro na želudac vi po ukusu/

2 češanja češnjaka/naribana manja

1/4 žličice mljevenog kumina

prstohvat ljute mljevene paprike

po potrebi krušne mrvice

1 žlica maslinovog ulja

Premaz:

1žutanjak

malo crnog sezama

Ostalo:

1 crvena rog paprika

2 rajčice šljivarice

100g sira na fete/šnite

Priprema:

U zdjelu stavite sve sastojke za čuftice/polpetice ,dobro,dobro izmiješate i po potrebi dodate malo mrvica nemojte pretjerivati //bolje da jaje bude malo/.Možete //kao sto ja uvijek pišem u receptima //malo mesa prepeći na suhoj tavi da vidite dali vam odgovara slanost.Od mesa napravite 12 kom polpeta veličine mandarine/kajsije.Polpete ispecite na grill tavi možete ih prije toga premazati sa malo maslinovog ulja .Prepržite s obje strane dok ne dobiju finu boju .Odložite u zdjeli .Narežite rajčicu i papriku.
Napravite premaz za jufke .Zamiješajte sve sastojke .Kocku jufke stavite na radni stol ,premažete pripremljenim premazom,ovo je najbrže raditi sa čistim oparnim rukama ali možete naravno i sa kistom.Stavite drugu jufku na tu prvu i opet premažite .Izrežete na 4 kocke .Na svaku kocku u sredini stavite komad sira/veličine polpete ,fetu rajčica i fetu paprike .Zamotate u zamotuljke.
Zamotuljke stavite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.Premažete zamotuljke razmučenim žutanjkom i prospite crnim sezamom.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20min.
Uživajte uz razne salate.

Krumpir salata sa pestom od mladog luka

Krumpir sa rikulom,finim pestom i slanutkom ,jedna malo drugačija krumpir salata.Ako ne volite mladi luk slobodno zamijenite vlascem malo je laganiji okus.

Sastojci:

2 veća krumpira

100g rikule/rukole/rige

250g kuhanog slanutka /konzerva

sol,papar

Pesto:


2 žlice nasjeckanih zelenih vlati mladog luka

2 žlice maslinovog ulja

2 žlice oraha 

2žlice aceta balsamica/svijetli

sol,papar

2-3žlice vruće vode
Priprema.Skuhate krumpir u kori u slanoj vodi .Kad omekšao pustite da se ohladi ili da bude dovoljno hladan da ga možete rezati pa ga narežite na kockice .Rukolu namočite u hladnoj vodi barem deset minuta /ona će tada biti puno hruskavija/ocijedite je i stavite u kockice krumpira ,ocijedite i dodate slanutak .Promiješate .
Napravite pesto:
Stavite u mužar nasjeckane vlati mladog luka dodate sol ,ulje ,svježe mljeveni papa,orahe r i dvije žlice vruće vode pa sve izradite avanom u pastu ,dodate aceto i po potrebi još malo vode da dobijete preljev pristojne gustoće koji možete preliti po salati.
Prelite i sve dobro promiješate da se poveže .Servirate sobne temperature ili hladno.



Comments system

Disqus Shortname