petak, 24. kolovoza 2018.

Pletena pogača

Neka vas ne zavara slika nisam ja od pečenja pogača i velikih hrga kruha , ne zato što ne znam ili što ne volim peći kruh, dapače, jako volim raditi sa tijestom, naprosto mi doma jedemo jako malo kruha, nemamo običaj raditi sendviče i ostale suhe stvari pa tako to ispada uzaludan posao, uz jelo uvijek ima dosta priloga tako da je kruh suvišan.No, postoji jedno jelo ili u konekstu jela na žlicu  uz koje jedino jedemo kruh a najčešće peciva to su razna variva, fažol i sl..Ovaj put za jedno fino jelo radila sam ovu pletenu pogaču, slatko-slanog okusa, fina, mekana, a bojaa zlatna.Nije kompliciran postupak sve sam po slikala i kako tako objasnila ako ima pitanja tu sam.Uživajte mile!!1

Sastojci:/6osobe


500g brašna

50 šećera u prahu

1/2kesice instant kvasca/može i svježi

7 g soli

200-220ml mlake vode/više po potrebi/

85 ml ulja

Ostalo:

1 jaje/žumanjak

1/4žličice vode

Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite prosijano brašno, pomiješate ga sa šećerom u prahu, solju.U sredini brašna napravite rupicu stavite kvasac, ulje i mlaku vodu pa lagano promiješate da se sve poveže u glatku smjesu.
Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu, miješate rukama da se tijesto poveže u glatku smjesu.Vratite u lagano pobrašnjenu zdjelu, pokrijete prozirnom folijom i ostavite stajati na toplom 30min.

Nadošlo tijesto stavite na radno stoli.Napravite štrucu.Podijelite je u 10 dijelova.Svaki dio raširite na 40 cm dužine./sve vam je na slici/

Stavite trake druge.Gledajte da su vam iste dužine.Krenite prvo odozdo /s lijeva na desno/Podignite svaku drugu traku put gore kao na slici.Prebacimo prvu traku preko trakica koje nismo podigli, a potom vratimo ove podignute preko poprečne.Prvi pletivo je gotovo odozdo.Sad će mo motati odozgo/ gornju stranu.
.Jako je jednostavno vidjet će te kad uđete u štos ide u kao podmazano.Samo slijedite slike.
Sad idemo sa gornje strane/s desna na lijevo/ .Opet svaku drugu sada spustite prema dolje., prvu prebacite preko donjih koje niste podigli opet vratite podignute.Sve je jednostavo radite samo po slici.
Nastavite plesti prvo donju s lijeva na desno a onda gornju zdesna na lijevo, svaku drugu podižete.Krajevi koji ostanu sa strane podvrnite.Nastavite sve dok ne dođete do kraja.Pazite da uvijek idete jedan red dolje jedan red gore.
Stavite pogaču na lim, Poklopite čistom krpom pa na toplo ostavite stajati pola sata ili dok ne udvostruči obujam.Premažete razmućenim žumanjkom kojem ste dodali malo vode.
Pecite na 180C nekih pola sata ili dok ne dobije pogača lijepu zlatnu boju.Pustite da se ohladi a potom narežite.Nadam se da sam sve dobro poslovala i objasnila ako pak ima kakvih pitanja slobodno pitajte.

Comments system

Disqus Shortname