utorak, 15. studenoga 2016.

Zlatnici/tornjić pogačice sa kurkumom

Nadjevene pogačice od tijesta sa kurkumom punjene sirom su fantastične uz neka fina variva ili zimske gulaše .Pogačice se jedu hladne ,jako su mekane iznutra i hrskave izvana .Kurkumu možete zamijeniti curry prahom a luk potpuno izbaciti ako ne volite .

Sastojci:

600g glatkog brašna

300ml kefira

1 instant kvasac

3 žlice biljnog ulja

1žlica šećera

1žličica soli

1/2žličice kurkume


Nadjev:

2 mlada luka 

150g naribanog sira

1žlica nasjeckanog peršina

malo soli i papra

2žlice otopljenog maslaca

Premaz:

1žutanjak

2 žlice sezam


Priprema:

U lončić stavite kefir lagano ga zagrijavajte da bude mlak, prebacite kefir u posudu za miješanje pa dodate šećer i kvasac a potom ulje i kurkumu sve zamiješate pa dodate brašno pomiješan sa solju ,zamijesite tijesto.Pokrijete tijesto prozirnom folijom pa ostavite na toplom mjestu oko 1h ili dok ne udubla veličinu.Tijesto podijelite u okruglice veličine oraha /pazite na svaki tornjić idu tri komada.
Napravite nadjev:naribate sir ,na sitno nasjecate bijeli dio mladog luka/zeleni stavite sa strane trebati će vam kasnije/i peršin.Pomiješate pa lagano posolite i popaprite.

Na radno stolu uzmite tri e kuglice rastanjite ih ,premažete dvije otopljenim maslacem prospite nadjevom ,slažite jedan na drugi ,zadnji dio samo stavite na vrh.Prebacite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje .Ponavljate postupak dok ne potrošite sve sastojke.
Narežite zeleni dio mladog luka na tanko.Razmutite žumanjak.Premažete svaki tornjić žumanjkom prospite mladim lukom/pazite da imate za sve/i sezamom.
Pecite na 180C/20-25 min ili dok ne dobiju finu zlatnu boju.Pustite da se ohlade i servirate kao doručak ,dodatak uz varivo i sl.

Comments system

Disqus Shortname