utorak, 5. srpnja 2016.

Marokanski krumpir pečen u umaku od rajčice




Divan i aromatičan ljetni mladi krumpir pečen u umaku od rajčice serviran uz žutu rižu .Vrlo jednostavan recept i u sastojcima i u pripremi a veoma ukusan.Samo mala napomena ako ipak želite malo mesa uz ovo jelo skuhate žutu rižu sa piletinom.Uživajte u ovom divnom vegetarijanskom jelu svim čulima.


Sastojci:

5 kom mladog krumpira

5 kom rajčica/konzerva nasjeckane/500g

200ml /temeljca/povrtni /pileći

1žličica

 kumina

1/2žličice šećera

sol,papar

5 češanja češnjaka

2žlice maslinovog ulja

4-5žlica grčkog/gustog jogurta

peršin

10-tak nasjeckanih crnim maslina

Priprema:

Ogulite i operite krumpir.Zarežite krumpir na fetice pazeći da ga ne zarežete do kraja/da dobijete harmoniku.Lagano zamastite zdjelu za pečenje/bilo bi dobro da je keramička/pa složite krumpir.Posolite ga i popaprite te prospite lagano kuminom.
U drugu zdjelu stavite oguljene i nasjeckane rajčice /konzerva ,dodate,žlicu maslinovog ulja sol,šećer,papar,temeljac  ,kumin i sitno nasjeckana tri  češnja češnjaka .Sve dobro promiješate.Pripremljeun smjesu ulijete oko krumpira.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/40min.
Jogurt pomiješate sa solju,paprom i narisanim češnakom.Krumpir izvadite iz pećnice premažete bogato smjesom od jogurta pa vratite na još 10-15min.
Servirate posuto listovima peršina uz žutu rižu.

Za rižu:na maslinovom ulju izdinstajte luk/1 manju glavicu sitno nasjeckanu/dodate na kockice narezane pileće filete /najbolje fileti buta/nastavite pržiti dok fileti ne dobiju finu boju ,dodate sitno nasjeckani češnjak/2 češnja/timijan/1/2žličice/posolite i poparite .Dodate rižu/arborio/ promiješate da se riža lagano zamasti ,pa polijete sa malo pilećeg temeljca ,dodate kurkumu/1žličicu/pa podlijevajući temeljcem na laganoj vatri skuhate rižoto .Posolite i popaprite po ukusu.Za vegetarijansko jelo izbacite piletinu.



Servirate toplo uz rižoto i divan umak.

Shirazi salata

Poznata perzijska salata koja je u toplim danima paše uz sve ,kao meza iz doručak uz masline ,sir ,namaze ,jaja ,uz fini pilav za ručak ili nekakav roštilj za večeru .Što duže stoji ova salata je sve bolja ,držite je samo na hladnom mjestu .Tajna ove salate  je u svježim namirnicama i metvici .Uživajte!

Sastojci:

3 srednje rajčice

3 krastavca/manja ili 1 libanonski krastavac

2 mlada luka

3 žlice nasjeckane svježe mente

3 žlice nasjeckanog lišća peršina

Preljev:

3žlice maslinovog ulja

3žlice soka od limuna

1/2žličice soli

1/2žličice svježe mljevenog papra


Priprema:

Na dno keramičke posudu za salatu stavite sastojke za preljev  izradite vilicom da se sve poveže i sol otopi .Dodate nasjeckano povrće i začine za salatu .Sve skupa dobro promiješate .odložite na hladno mjesto.

Grčki ramsteak sa relishem od rajčice

Divna harmonija mariniranog ramsteka i dimljenog okusa relisha od rajčice .Ramstek je kod mene pečen rare, midium rere,vi slobodno produžite vrijeme pečenja ako želite bolje pečen .Svaki ramstek nakon pečenja treba odležati 5 min zamotani u alu-foliji da se poveže sokovi ,odnosno da vam se ne dogodi da se razlijeva krv po tanjuru to nije lijepo vidjeti a nije ni apetitlih ,zato ukalkuliraj te to u vrijeme pečenja pogotovo ako vam je za neku posebnu večeru.
Ovo je recept od drage Sibe Mtongana !

Sastojci:

1 kg ramsteka /narezana na 3cm debljine odreska

Marinada za meso:

3 češanja češnjaka/propasirana spravicom za češnjak

4 grančice timijana/samo odvojiti lišće

1/3žličice soli/manje više po ukusu

1/3 žličice svježe mljevenog papra

2žlice maslinovog ulja

Relish od rajčice:

1konzerva/400g nasjeckane rajčice

1žlica nasjeckanog bosiljka

3 kom mlada luka

1žličica dimljene mljevenu paprike/obavezan sastojak

1/2žličice soli/po ukus

1/2žličice šećera

1/2žličice svježe mljevenog papra

1žlica maslinovog ulja

1/2žličice šećera

malo ljute papričice/opcionalno

Priprema:

U zdjelu pomiješate sve sastojke za marinadu osim maslinovog ulja.Ramstek narežite ,operite i dobro osušite .Premažete ga dobro maslinovim uljem a potom u njega utrljate marinadu sa obje strane .Zagrijete grill tavu ,na tavu ne stavljate ulje jer će u tom slučaju dimiti jako,stavite ramstek na zagrijanu tavu /neka vatra ne bude na najjače ali skoro,jer ako je tempretaura preniska ramstek će ispustiti sokove /.Pecite ramstek sa svake strane po 4 min./ako želite bolje pečeno produžite za još 2 min,za sirov vam je potrebno samo 2 min sa svake strane /nemojte pretrpavati tavu pecite komad po komad.Gotovi ramstek izvadite zamotate u alu-foliju na 5min.Potom ga oštrim nožem izrežete ukoso.
Napravite relish:
Nasjeckajte mladi luk na sitno /ako nemate mladi luk možete uzeti i ljutiku/prodinstajte mladi luk na zagrijanom maslinovom ulju u lončiću,kad luk malo uvene dodate sitno nasjeckani češnjak ,rajčicu,šećer ,dimljenu papriku ,ljutu papričicu ,nasejckani bosiljak.Pustite da sve kuha  oko 10min .da se reducira umak,rajčica se ne bi smjela puno raspasti .Maknute relish sa strane da se ohladi.
Servirate relish sa narezanim ramstekom.



Comments system

Disqus Shortname