utorak, 12. srpnja 2016.

Caprese tikvice sa roštilja

Fina salata od tikvica ,mozzarelle,finih rajčica i svježeg bosiljka .Umjesto mozzarelle možete koristiti i svježu ricottu ili mladi sir .Salatu jesti ohlađenu uz preprženi kruh kao glavno jelo ili kao prilog .Recept je uz male promjene od weight watchers.

Sastojci:/mjere prilagodite veličini tikvica/

2 srednje tikvice/3 manje

5 manjih rajčica

250g mozzarelle/mladi sir /ricotta

1/4 žličice češnjaka u prahu/1 češanj češnjaka sitno naribani

10-tak listova bosiljka

1/2žličice nasjeckanog peršina

sol,papar

maslinovog ulja/4-5 žlica/po ukusu

Priprema:

Narežite tikvice na duge trake ,nemojte da budu pretanke/tikvice su u sezoni pune vode jer se dosta zalijevaju tako da brzo rastu ,kad narežete tikvicu pretanko sredina kod pečenja se zalijepi i otpadne zato je potrebno da tikvice narežete na malo deblje šnite/.
Tikvice prepecite po par minuta na svakoj strani na grill tavi .Složite ravno na tanjur za serviranje,pustite da se ohlade.
U zdjelicu pomiješate nasjeckani češnjak i peršin.Premažete tikvice tom smjesom,posolite ih i popaprite svježe mljevenim paprom. 
Na vrh složite narezanu rajčicu,bosiljak i sir .Ponovo posolite ,popaprite .Pokapate sa malo maslinovog ulja.Po želji možete dodati malo svijetlog aceta balsamica.

Focaccia sa paprikom ,tunom i rajčicom

Doista volim focaccie ,divno kruhasto tijesto sa malo povrtnog ,mesnog ili ribljeg nadjeva,.Jedno jednostavno jelo koje radim uz ljetne mineštre ili variva sa žlicom.

Sastojci:

Tijesto:

200g brašna/glatko

100g oštrog brašna

170ml mlake vode

1žličica šećera

1žlica kvasca

1 ravna žlica soli

1žlica ulja za tijesto+ malo ulja za posudu za pečenje +malo ulja za pokapati kasnije

Nadjev:

1 veća paprika

1 mala konzerva tune

10-tak crnih maslina

7-8 malih rajčica

Priprema:

U posudu stavite toplu vodu ,šećer i kvasac ,lagano miješate rukom da se šećer otopi i kvasac aktivira .Dodate obje vrste brašna i sol ,miješate da se sve poveže ,tijesto neće biti čvrsto kao za pizzu  trebalo bi biti mekano i ljepljivo .Izmiješano tijesto pokrijte krpom ostavite stajati 1h na sobno temperaturi /iako moram priznate i da su te ovih dana kao da ste stavili u pećnicu/.
U međuvremenu ispecite papriku i ogulite je od kože te očistite od sjemenki .Narežite papriku na trake ,posolite je i poparite te začinite sa malo maslinovog ulja.
Ocijedite konzervu tune.

Nauljite posudu za pečenje pa prebacite nadošlo tijesto.Posložite po tijestu trakice paprike ,masline,rajčice .Pokapate po tijestu sa malo maslinovog ulja ,posolite krupnom soli ,poklopite krpom i pustite da se još diže 1h.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/30min.

Comments system

Disqus Shortname