nedjelja, 8. travnja 2018.

Yi mein:dugi kineski rezanci u umaku sa gljivama

Kineski rezanci yi mein su tradicionalna cantonese tjestenina, radi se od pšeničnog brašna i obično kuha svježa, sama izrada ove tjestenine je vrlo interesantna i traži veliku vještinu.Naravno da to doma ne možete ili vrlo teško možete napraviti zato slobodno koristite mie tjesteninu ili špagete /tanke/.Ovo na slici je mie tjestenina.

Sastojci:


400g tjestenine

2žlice ulja/kikiriki ulje bi bilo dobro ali može i obično/

Umak:

1/2žličice šećera

na vrh noža soli

2žlice vode

2žličice light soja umaka

2žličice tamnog soja umaka/može čak i onaj sa gljivama/

2žlice oyster umaka

1/2žličice ulja od sezama

dva mlinca bijelog papra

Ostalo:

5 kom mladog luka

250g šampinjona

200g shiitake gljiva

2žlice ulja

Priprema:

U lončić na vatru stavite vodu, šećer i sol, pustite da prokuha da se otopi šećer, odložite sa strane da se ohladi pa dodati sve ostale sastojke za umak, promiješati, odložiti do korištenja.

Skuhati tjesteninu u vodi, u ovisnosti koju će te kuhati trebalo bi pogledati uputstvo za uporabu iste.Ocijedite tjesteninu/vodu sačuvati/, začinite tjesteninu  uljem, dobro je promiješate da se kasnije ne bi lijepila.


Wok dobro zagrijete, kad je zagrijan dodati ulje.Narežete obje vrste gljiva.Narežete mladi luk na koso, zeleni dio odvojite/tanke vrhove bacite ili ostavite za temeljac/i zeleni dio narežete za kasnije.
U wok dodate narezane gljive i bijeli dio mladog luka, pržite minutu uz miješanje.Dodate rezance, nastavite pržiti 20 sek da se kratko preprže, rezanci bi se ustvari trebali zagrijati a potom dodati umak , nastaviti pržiti rezance da se umak fino rasporedi i da jedan dio umaka upije po potrebi dodati žlicu dvije vode od kuhanja rezanaca.
Na rezance potom dodati narezani zeleni dio mladog luka/jednu žličicu odvojite da kasnije pospete/ ostatak zelenog dijela miješate minutu/ovisno koliko su zagrijali rezanci/dok samo malo uvene.
Maknete rezance, prebacite na tanjur, prospite ostatkom zelenog dijela mladog luka.




Comments system

Disqus Shortname