Srneći gulaš baziran na starom lombardijskom receptu moje none ,jako fin i aromatičan ,pun začina i mirisa .Napisati ću vam u receptu i recept za njoke nema velike mudrolije ali naravno ako vam je to problem možete kupiti i gotove .Jako fino sa ovim umakom pašu knedle bilo od krumpira ili od kruha vi izaberite sto volite najvažniji je ipak umak.
Sastojci:
1kg srnetine za gulaš/neka budu kockice otprilike iste veličine/
5-6žlica aceta balsamica/tamni
2 crvena luka
4 srednje mrkve
4 češanja češnjaka
1žlica borovica/lagano potucite da puknu
1 žlica pimenta/isto malo potucite
2 grančice ružmarina/samo lišće
2 grančice timijana/samo lišće
4lista lovora
1/2 glave srednjeg celera
100g korijen peršina
1žlica/puna brašna
700ml bogatog temeljca od kosti/goveđi
300ml dobrog crnog vina
50g suhih vrganja
250g smeđih šampinjona
1žlica marmelade od šljiva
sol
svježe mljeveni papir
2žlice nasjeckanog peršina
Sastojci:
1kg srnetine za gulaš/neka budu kockice otprilike iste veličine/
5-6žlica aceta balsamica/tamni
2 crvena luka
4 srednje mrkve
4 češanja češnjaka
1žlica borovica/lagano potucite da puknu
1 žlica pimenta/isto malo potucite
2 grančice ružmarina/samo lišće
2 grančice timijana/samo lišće
4lista lovora
1/2 glave srednjeg celera
100g korijen peršina
1žlica/puna brašna
700ml bogatog temeljca od kosti/goveđi
300ml dobrog crnog vina
50g suhih vrganja
250g smeđih šampinjona
1žlica marmelade od šljiva
sol
svježe mljeveni papir
2žlice nasjeckanog peršina
Priprema:
U zdjelu po mogućnosti staklenu stavite narezano meso pa ga prelijete acetom balsamicom ,dodate na kocke narezani luk i češnjak .Narežite na kocke i mrkvu.Pripremite začine ogulite listiće sa ružmarina i timijana ,sve stavite u meso,promiješate dobro pa dodate lagano zgnječene borovice i piment .Zamiješajte sve zajedno po potrebi možete dodati još malo aceta balsamica .Pokrijete prozirnom folijom pa ostavite u frižideru preko noći.
U zdjelicu stavite suhe vrganje podlijte sa 1/2dl vruće vode ,ostavite da se namaću dok ne pripremite ostalo.
Zagrijete u loncu dvije žlice maslinovog ulja pa dodate meso ,pržite sve na najjačoj vatri da se meso preprži i sve malo prodinsta .Izvadite meso šupljikavom žlico ,dodate po potrebi još malo ulja pa pustite da se zagrije pa dodate na kocke narezanu pancetu ,prepeče je kratko ,dodate brašno ,zažutite ,vratite meso u lonac .Podlijete vinom pustite par minuta da vino prokuha /drvenom žlicom stružete po dnu lonca da se digne ono što je zapečeno to će dati ekstra aromu ovom jelu/pa onda dodate temeljac ,poklopite,posolite i poparite i na laganoj vatri kuhate negdje 1,5h sat ili dok meso ne omekša ,otklopite pa pustite da se reducira ,dodate marmeladu od šljiva.
U tavi zagrijete 1žlicu maslaca pa na njemu ispirjate narezane smeđe šampinjone i vrganje/vrganje izvadite lagano iz vode ,oni vam uglavnom plivaju u vodi,tekućinu procijedite kroz sitno ,zbog sedimenta koji se staloži na dnu zdjelice/procijeđenu tekućinu od vrganja stavite u lonac sa meso ,pa dodate izdinstane gljive.Promijašajte ,pustite da sve zajedno kratko kuha.
Posolite i popaprite po ukusu.
Servirate uz kuhane njoke i kruh ,kod nas je obavezna i miješana zelena salata.
Recept za njoke možete pronaći /OVDJE/