petak, 4. kolovoza 2017.

Lomo de orza

Poznati španjolski tapas, hladno narezek, oduševiti će vas i vaše goste,a vrlo je jednostavno u pripremi.Fino meso koje se prvo ispeče a potom cijelu noć marinira u finoj marinadi koja mu daje potpuno novu dimenziju, u toj marinadi može stajati par dana u frižideru i rezati se po potrebi.Isprobate ovo divni hladni narezak koji se priprema dan prije a noć provede u banji od maslinovog ulja , soka od limuna i divnih svježih začina.Ostatke marinade stavite u teglicu, koristite za mariniranje pečenog povrća, mesa, piletine, krumpira isl.

Sastojci:

700g svinjskoga karea bez kosti

sol,papar

2žlice maslinovog ulja

1/2limuna sok 

200ml maslinovog ulja

1/2žličice svježeg timijana/listići

3 žlice sitno nasjeckanog lišća ružmarina

4 češanja češnjaka

Priprema:

Svinjske odreske narežite otprilike na prst debele odreske, ne treba te ih tuči batićem za meso, oni moraju biti deblji, nemojte niti skidati masnoću to će te napraviti sutra dan ako želite kad budete rezali meso.Posolite ih i poparite.
Stavite u tavu dvije žlice maslinovog ulja pa na njemu prepržite na naglo odreske da dobiju boju a potom smanjite vatru i nastavite peći nekih 15tak minuta da meso ostane sočno a ipak bude pečeno.
Izvadite meso i stavite u keramičku zdjelu dovoljno veliku da vam stanu svi odresci u jednom sloju.
Maslinovo ulje stavite u zdjelicu dodate sitno nasjeckani ružmarin , listiće timijana, sitno nasjeckani češnjak.Sve promiješate pa prelijete po mesu.
Zatvorite zdjelu prozirnom folijom i stavite u frižider.Sutra dan izvadite barem dvadeset minuta prije konzumacije da meso bude sobne temperature, narežite  meso poprečno na tanko .Složite komade mesa na tanjur i prelite sa malo marinade, nemojte staviti puno kao da začinjate salatu pa savim malo više..Pokapate ili stavite komade limuna na jedan tanjur da svako može sebi pokapati.

Servirati kao tapas sa kruhom, maslinama , salatama.

Comments system

Disqus Shortname