Jedna vrlo fina i sočna torta od oraha.
Sastojci:/kalup od 22 cm ili 24 cm
Biskvit:
8 jaja
1žličica vanilije
1žličica instant kave/ja sam koristila crema
1žlčica korice od limuna
150g šećera
250g oraha/mljeveni
60g brašna/glatko
60g krušnih mrvica
malo soli
Krema:
500ml vrhnja za šlaga/mliječno
1žlica šećera u prahu
500g mascapone
200g blijele čokolade
Preljev:1žlica šećera 50ml vode
1žlca instant kave
1žlica likera od kave ili nekog drugog koj nije voćni
Ostalo:
200ml mliječnog vrhnja za šlag
2žličice šećera u prahu
Priprema:
Biskvit:
Odvojite žumanjca od bjelanjaka.Izradite bjelanjeke sa prstohvatom soli i dvije žlice šećera koje će te odvojiti od dijela za biskvit.
Izradite žumanjke sa ostatkom šećera da dobijete finu bijelu kremu, dodati kavu, vaniliju i koricu limuna .U zdjeli pomiješati mljevene orahe, krušne mrvice.Postepeno u žumanjke dodati po dvije žlice bjelanjaka i mješavine oraha i mrvica lagano miješati žlicom da se poveže a potom ponavljati postupak dok se sve ne pomiješa to malo traje i traži strpljenja da se ne istisne zrak iz bjelanjaka da biskvit ostane prozračan/slika dolje.
Prebacite biskvit u nauljeni kalup, pecite u zagrijanoj pećnici na 160C/vrući zrak/35 min.Izvadite ohladite.
Napravite preljev:otopite šećer u vodi dodati ostale sastojke , pomiješati, ohladiti.
Napravite kremu , otopite bijelu čokoladu na pari.Mascapone stavite u zdjelu, lagano izraditi mikserom dodati otopljenu čokoladu, pomiješati da se poveže a potom dodati tučeno slatko vrhnje, isprobati, ako želite slađu kremu dodajte još malo šećera u prahu.Biskvit izrezati na tri dijela. Slagati na dno biskvit, pokapati sa preljevom, staviti malo manje od pola kreme, opet biskvit, natopiti,krema, biskvit, preljev, krema.Izraditi ostatak vrhnja premazati tortu okolo/lagano/ ostatak staviti na vrh, zagladiti, ukrasiti po želji.