četvrtak, 13. listopada 2016.

Tyrompiskóta

Grčki meza kruh sa raznim sjemenkama .Ovaj kruh ima dvije verzije jednu pamučnu ,mekanu koja se topi ustima kao pravi meze kruh za grickanje uz masline ,sir ,gljive i sl. a druga verzija kao hrskava samostalna grickalica.Punjenje i ostali sastojci su isti za oba dva kruha samo izaberite sto vam se više sviđa.Osim feta sira u nadjev možete staviti obični  svježi sir ali pazite da bude teksture riccotte /ako imate obični dodatno ga ocijedite u mrežastom situ sa gazom da se kasnije ne bi cijedila tekućina po tijestu/ zato nemojte koristiti posni sir jer on će nestati u pečenju ,moj savjet je ako se odlučite za ovu varijantu da sir dodatno posolite .

Sastojci:/pamučna verzija

Tijesto:

220 ml ulja

400g grčkog/gustog jogurta

1 žličica soli/manje više po ukusu

600g brašna/ više po potrebi

3žličice pecivnog praška

Nadjev:


200g feta sira

100g naribane gaude/tvrde

3 žlice nasjeckanog peršina

Posip:


100g nasjeckanih oraha/lješnjak

2žlice sjemenki suncokreta

2žlice sjemenki sezama/ može pola bijeli pola crni

Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite jogurt i ulje miješate da se povežu.Dodate postepeno brašno koje ste prije toga pomiješati sa pecivinim praškom i solju.Miješate tijesto da se poveže ,tijesto treba biti mekano ali ne i ljepljivo ,količinu brašna je teško odrediti u gram kada se dodaje jogurt u tijesto zato jer onda sve ovisi o količini vode u njemu.
Odvojite tijesto na dvije grude.Uzmite dva papira za pečenje pa na njima razvucite tijesto na veličinu papira.Prebacite jedan papir na lim za pečenje.U zdjelici sa strane izmrvite feta sir za nadjev pomiješate ga sa naribanim sirom i nasjeckanim peršinom da se sve fino poveže.Premažete dobiveni nadjev ravnomjerno po tijestu.Prebacite pažljivo drugo tijesto preko prvog.
U zdjelici pomiješate nasjeckane orahe ili lješnjake ,sjemenke suncokreta ,obadvije vrste sezama i malo soli.Prospite ravnomjerno po vrhu kruha.Lagano rukama pritisnite po tijestu da se zalijepi.
Rotolonom za pizzu narežite gornji sloj na kockice .Pecite zagrijanoj u pećnici na 200C/30min ili dok ne dobije finu zlatnu boju.


Brža verzija /hruskavija verzija:

Tijesto:

450g tijesta za pizzu

1 jaje

Nadjev:


200g feta sira

100g naribane gaude/tvrde

3 žlice nasjeckanog peršina

Posip:


100g nasjeckanih oraha/lješnjak

2žlice sjemenki suncokreta

2žlice sjemenki sezama/ može pola bijeli pola crni

Priprema:

Tijesto za pizzu podijelite na dva dijela razvaljajte prvi dio i dodate sve izmiješanje sastojke za nadjev .Preko prvog dijela prebacite razvaljani ostatak tijesta .Spojite krajeve.Premažete tijesto razmučenim jajem pa pospete mješavinom za posip lagano pritisnete rukama da se sve dobro zalijepi,opet gornji dio narežete rotolom na kocke .
Pecite pitu u zagrijanoj pećnici na 220C /najniža vodilica /10-15 min,ili dok ne dobije finu boju i počne se micati po limu.



Servirate i jednu i drugu verziju na dasci u komadu tako  da svak sebi uzima kockice po želji.Meze ,namaze ,dipove izaberete po želji ali neka bude raznoliko.Možete izrezati razno povrče za salate ,staviti usoljenu ribu  i sl.







Comments system

Disqus Shortname