ponedjeljak, 27. ožujka 2017.

Sebzeli mantar salatası/salata od gljiva i povrća


Još jedna fina salatica /prilog od gljiva i povrća.

Sastojci:

500g svježih šampinjon

1 srednji luk

3 češanja češnjaka

1 velika crvena paprika/ja sam koristila pečene iz zimice/

3-4žlice maslinovog ulja

sol,papar

na vrh noža tucane ljute paprike

Preljev:/od jogurta i češnjaka/


200g jogurta/gusti/čvrsti/grčki

1 češanja češnjaka

malo soli

1žličica maslinovog ulja


Priprema:

Očistite vlažnom krpom šampinjne narežite ih na četvrtine.Luk narežete n kockice a češnjak na sitno .Papriku operete i narežete na sitne kocke ili trake .
Zagrijete maslinovo ulje u tavi /ja to radim u woku/stavite luk ,kratko dinstate dok luk dobije finu zlatnu boju ,pa dodate češnjak ,promiješate pustite da češnjak zamiriše pa dodate nasjeckanu papriku.
Nastavite pirjati da paprika smo malo uvene ,stavite svu količinu šampinjona pa kratko  dinstate .

Stavite sve na tanjur za serviranje .Fino rasporedite .Prospite sa mljevenom ljutom paprikom/ako želite/.Pustite da se ohladi  pa prelite umakom od jogurta i češnjaka .
Servirate kao prilog ili salatu.

Planinarska marenda




Fine kobasice u pecivu sa majonezom idealne za izlet u planine.Uživajte u prirodi ,toplom proljeću i divnim pecivima.Ponesite uz ovo razne salate ,kisele krastavce ,malo mladog sira,masline i .....,koje će te piće konzumirati uz ovo ostavljam vama, uz dobro društvo i čisti zrak sve je dobro.♬♫♫♪♩😌😌


Sastojci:

Tijesto:/6 kom

oko 250g glatkog brašna

1žlica gustina

1/2 kesice kvasca

1žličica šećera

1žličica soli

1žlica maslaca/otopljenog

1 jaje

120ml vode

Ostalo:

3 kobasice/tipa kranjska/ja sam koristila puris dimljene kobase od puretine/

2žlice majoneze

1žumanjak


Priprema:

U zdjelu stavite šećer ,mlaku vodu i kvasac i gustin  ,miješate rukom da se šećer otopi ostavite par minuta stajati da se zapjeni .Dodate otopljeni maslac i jaje ,promiješate pa postepeno dodate brašno /miješajući drvenom žicom/ sa solju dok ne dobijete fino mekano tijesto koje se nelijepi .Stavite tijesto na radnu plohu koju ste prije toga lagano po brašnili pa razradite tijesto miješajući dok postane glatko .Stavite tijesto u zdjelu koju ste prije toga po brašnili ,pokrijete je prozirnom folijom i jednom čistom krpom,ostavite 30-45 min na toplom mjestu ili dok ne udupla volumen.
Kobasice /možete staviti i cijelu ja sam radili po pola /podijelite uzdužno po pola,opet kažem možete koristiti i cijelu to ostavljam vama.Tijesto podijelite u 6 dijelova.
Zagrijete pećnicu na 50C.
Od svakoga dijela napravite dugu zmijicu onoliko dugo da vam stane cijela kobasica.Zamotate kobasicu duguljastim tijestom.Posložite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje .Ponavljajte postupak dok ne potrošite tijesto i kobasice.Pokrijete sve čistom krpom pa ostavite stajati na toplom u pećnici nekih pola sata ,na dno pećnice stavite zdjelu sa vrućom vodom koja se pari. .
Izvadite peciva vani pećnica pojačajte na 170C-
Po želji peciva premažete lagano razmučenim žumanjkom.Napravite po pecivima i kobasici linije od majoneze.
Pecite peciva u zagrijanoj pećnici na 170C/nekih 15-20min dok ne budu fino pečena.Peciva ne bi smjela biti puno tamna ,morala bih ostati jako mekana da ih možete saviti oko kobasice kao hot-dog..
Servirati toplo ili hladno.


Comments system

Disqus Shortname