Fantazija okusa, svježa tjestenina nadjevena finim umakom od lignjuna i feta sirom, zapečena sa pečenom paprikom , divota !!Uživajte u okusima i mirisima mediterana!!Malo sjećanje na ljeto koje se nadam da nam je blizu /s obzirom na vrijeme/,😐
Sastojci.:
250g svježe tjestenine za lazanje
450g očišćenih lignjuna/ svježi ili smrznuti
2 manja poriluka
1-2 velika pečena crvena paprika/ja sam koristila iz zimnice a može se i izbjeći
1 naribani crveni luk
4 češanja češnjaka/protisnuli
1/2žličice nasjeckane mente/origano
100ml bijelog vina
sol,papar
1/4žličice mljevene paprike
malo šećera
1žlica nasjeckanog peršina
na vrh noža cimeta
oko 700g sjeckane rajčice
100g feta sira
100g ribanoga sira /topljivog
Priprema:
Sitno nasjeckajte otopljene lignje/svježe naravno očistite i narežite na sitno/U tavi za zagrijemeo/ne jako/maslinovo ulje pa dodamo sitno nasjeckani luk i poriluk,, pirjamo na srednjoj vatri dok luk ne uvene .Dodamo protisnuli češnjak pustimo da zamiriše..Polijemo vinom, pustimo da prokuha i alkohol ishlapi pa dodamo nasjeckanu rajčicu/3-4 žlice/, malo cimeta i šećera/po potrebi/.Promiješamo.Pustimo da se sve skuha kuha dok se malo ne ugusti/toliko da lagano možemo nadjenuti tjesteninu da se ne razlijeva/.Maknemo sa strane.
U malo ohlađenu smjesu dodamo nasjeckaju feta sir , mentu i peršin.Fino izmiješamo da se sve spoji..Raširimo list za lazanje/podijelimo ga po pola , najkraću stranu stavimo žlicu-dvije nadjeva.Ako niste sigurni koliko će vam trebati tijesta ostavite cijeli list, jednom zavrtite nadjev, ostatak otkinete, od jedne svježe lazanje trebali bi dobiti dva canellona//nije dobro da ima a i nepotrebno je puno tijesta ipak je umak taj koji treba dominirati.Zarolanu tjesteninu stavite /posložite/ u lagano nauljeni keramički pekač.Ponavljate postupak dok ne potrošite tjesteninu i nadjev/ako vam ostane nadjeva lagano nadjenete između tijesta.
Po vrhu stavite narezane pečene paprike, podlijete sve sa ostatkom nasjeckane rajčice.
Pokrijete alu-folijom i ostavite peči nekih 40min/180C.Nakon toga maknete foliju, pospete ribanim sirom i pokapate sa malo maslinovog ulja.Započete kratko da se sir otopi.