Nešto fino, tijesto, pizza kako vam to zvuči???🙈🙉🙊Dakle, starinska sicilijanska pizza, preklopljena više puta da se dobiju ovako fini lazanja redovi😃😃, uživati će te u svakom ugrizu ako ste naravno ljubitelji ovakvih stvari.Pizza je pečena na pizza kamenu tasty.hr a možete je pronaći u Tika.hr .shopu/samo kliknite na link i pokušajte odoliti tim divnim stvarima/ usput trenutno je kamen snižen pa ugrabite akciju😘😘.Evo i sami možete vidjeti da pizza izgleda kao iz krušne peći.
Sastojci:
Tijesto:
200g glatkog brašna/možda će trebati malo više/
200g oštrog brašna
60ml djevičanskog maslinovo ulja
1žličica soli
1/2žličice šećera
120ml tople vode
Nadjev:
100g ribanog sira
150g fine šunke
150g sira jačeg okusa narezanog na šnite
150g mozzarelle
50g parmezana ribanog
po želji pečene fete tikvica ili patliđan
150ml umaka od rajčica
sol
Priprema:
Tijesto:u zdjelu stavite mlaku vodu, šećer i kvasac, pokrite i ostavite stajati desetak minuta da se kvasac aktivira.Dodati ulje i uz miješanje sol pomiješanu sa obje vrste brašna.Miješati da se sve poveže, izručiti na radni stol pa nastaviti na pobrašnjenom stolu dok tijesto ne postane glatko.
Tijesto prebaciti u lagano nauljeni sud, pokriti prozirnom folijom, ostaviti da se diže na toplom mjestu 1h.Ja obično napravim tijesto ujutro, stavim ga u kesu za zamrzavanje, zatvorim široko da ne ulazi zrak i ostavim u frižideru do ručka.
Nadošlo tijesto podijeliti na dva dijela.Svaki dio razvaljati na tanko/naravno ne pretanko kao za pite/
Prospite origanom, pokapati žlicom maslinovo ulja, Posuti sa parmezanom.
Poslažete šunku pa želji možete staviti ribanu tikvicu ili prepečene šnite tikvice ili balancane.
Posložite šunku, prospite ribanim sirom i mozarellom.
Motamo, prvo presa vinemo tijesto do pola sa šire strane sa jedne i druge strane, sad obje strane premažete umakom od rajčice i po njima poslažete sir na fete.
Preklopite sa donje i gornje strane opet do pola.a onda opet preklopite da se spoji.
Ponovite postupak sa ostatkom tijesta.
Zagrijete kamen za pečenje pizze nekih pola sata na najjačoj temperaturi.Stavite štruce na kamen/lakše će vam biti ako tijesto držite na papiru za pečenje/ pecite na najjače nekih 10 minuta, smanjite vatru na 180C pa nastavite peči još 20 min - pola sata.