srijeda, 12. srpnja 2017.

Bükme Börek

Divni, hrskavi zagrisci sa tikvicom i krumpirom, jednostavno i fino.

Sastojci:

Tijesto:

oko 400g brašna

1/2 paketa instant kvasca

1 bjelanjak/žumanjak sačuvate za premazivanje/

200ml mlakog mlijeka

80ml ulja

1žličica soli

2žlice jogurta

1žlica octa

70g maslaca + 1 žlica ulja

Nadjev:

1 naribana tikvica

2 mlada luka

1žlica maslinovog ulja

2 srednja krumpira

1 češanj češnjaka

3 žlice svježeg sira

sol,papar, menta, 


Priprema:

Pripremite provo nadjev da se stigne malo ohladiti.Skuhate krumpir u slanoj vodi , izradite ga u pire vilicom, dodate sir, začine .Nasjeckate mladi luk pa ga lagano prodinstate na zagrijanom maslinovom ulju, dodate naribanu tikvicu dinstate toliko dugo dok iz tikvica ne izađe voda , pomiješate sve sa krumpirom, isprobate okus , slanost i sl. te doradite po ukusu, odložite da se malo ohladi.
Napravite tijesto:
U posudu stavite toplo mlijeko , kvasac, sol, ocat, ulje, jogurt, pa dodate brašna toliko koliko vam treba da zamijesite glatko tijesto koje se lijepi.Izradite ga dodatno na radnom stolu.Tijesto stavite na radnu plohu podijelite te u 5 dijelova, svaki dio razvaljate tanko, premažete sa otopljenim maslacem u koji ste dodali mlaz ulja , poslažete tijesto jedno na drugo.Lagano sve skupa još jednom razvaljate.Narežite na duge trake otprilike 6cm x 12cm.
Na svaki dio stavite nadjeva.Prebacite tijesto lagano rastežući sa jedne i sa druge strane u trokut. Posložite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.
Pokrijete tijesto krpom pa sve ostavite stajati pola sata na toplom mjestu/to vam sad neće biti problem jer je svugdje toplo/.Malo nadošlo tijesto premažete žumanjcem, prospite sezamom.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/25-30min ili dok ne dobiju finu boju.
Servirati toplo ili hladno uz jogurt, masline, kuhano povrće i sl.


Comments system

Disqus Shortname