subota, 27. svibnja 2017.

Carpacio od rajčice



Fino narezana rajčica posložena na tanjur posebno i aromatično začinjena, servirana sa salatom i kiselim vrhnjem, osvojit će vas na prvu, bilo da treba fino lagano predjelo uz preprženi kruh ili prilog uz glavno jelo.Začin koji se koristi odnosno francuska mješavina 4 začina /koja je naravno potekla sa Bliskog istoka/su jednostavne kombinacije papra/bijelog ali može i crni/ muškatnog oraščića, mljevenog đumbira i češnjaka.Za hrabrije papar možete zamijeniti mljevenim pimentom a đumbir cimetom, no trebati će vam vremena i umješnosti da izbalansirate cimet sa ostalim začinim jer on je dosta intenzivan a i pretjerano cimeta stvara gorčinu u ustima i otupljuje okus.Ove kombinacije začina pronaći će te u finim francuskim terinama, paštetama, varivima i umacima.Ne oklijevajte isprobavajte,  kombinirajte, guštajte.

Sastojci:

5 finih rajčica/možete kombinirati vrste/

4začina:


na vrh noža mljevenog muškatnog oraščića

1/4žličice bijelog papra/svježe mljeveni/može i crni

1/2žličice mljevenog đumbira

1/4 žličice mljevenog češnjaka

2 žlice kiselog vrhnja

2-3žlice maslinovog ulja

cvijet soli/sol

malo rikule ili tvrđe salate po ukusu

Priprema:

Promiješate kombinaciju začina 4 blaga odložite sa strane.Operite rajčice, osušite ih kuhinjskim papirom.Narežite/oštrim nožem/na tanke fetice, fino ih posložite na tanjur.
Salatu/koju koristite/ili narežeti ako je veća ili samo operite i osušite.
Po rajčice prospite 4 začina.Stavite na to salatu .Pokapate sve kiselim vrhnjem/možete staviti u kiselo vrhnje u kesicu za ukrašavanje pa iscrtati šare.Sve zajedno začinite cvijetom soli ili običnom soli i maslinovim uljem/ja dodam dosta maslinovog ulja pogotovo ako je ovo jelo služeno za predjelo uz preprženi kruh/vi naravno po ukus.

Uživajte u ovoj salati za sva čula.


keksići sa đemom i kokosom



Divni prhki keksici sa slatkim nadjevom umočeni u preprženi kokos.Umjesto naravno džema možete dodati, bijelu čokoladu, tamnu čokoladu, namaze, kikiriki maslac i sl.

Sastojci:/20keksića

330-350g brašna

150g maslaca

100g šećera u prahu

1 vanilija šećer

malo soli

1/2 žličice pecivnog praška

Ostalo:


3-4 žlice kokosa

džem po ukusu par žlica


Priprema:

U zdjelu stavite sve sastojke za tijesto pa zamiješajte fino tijesto koje se lijepi.Tijesto bi trebalo izgledati kao plastelin, trebalo bi  biti glatko i podatno.
Od tijesta izradite dvadeset okruglica veličine marelice.Stavite na lim na koji ste stavili papir za pečenje.
Uzmite cijedilo za naranče pa vršak zabodite sredinu okruglice.Zagrijete pećnicu170C.
Pecite 10-15 min.Izvadite keksiće vani,možete ako su se puno nadigli još jednom u sredinu pritisnuti vrhom cijedila.Ostavite da se ohlade.Za to vrijeme prepržite kokos na suhoj tavi da dobije zlatnu boju.
Otopite džem po izboru u lončiću/ja sam koristila od jagode i marelice da budu dvobojni/
.Svaki keks sa strane omažite lagano otopljenim džemom pa umočite u preprženi kokos.Ostatak ulij te u sredinu kolačića.Ostavite sve da se ohladi i đem opet stisne.
Servirati uz kavicu,čaj.

Comments system

Disqus Shortname