utorak, 11. travnja 2017.

Kulich/Ruski Uskrsni kolač

Fina lisnata sirnica obogaćena grožđicama, listićima preprženih badema i muškatnim oraščićem .Uživajte!!Rade se u okruglim kalupima malog promjera oko deset centimetra tako da vam od ove mjere mogu izaći tri kolača, ja radim od ove smjese dva kolača u kalupe/lončiće/promjera15cm.Za moje drage i vrijedne cure sa treninga.

Sastojci:

350g brašna

80ml mlijeka

1žlica suhog kvasca

1/2žličice soli

80g šećera

1 vanilija šećer

40g maslaca

1 jaje

2 žumanjka

30ml soka od naranče

po želji korica limuna ili naranče

oko 100g maslaca sobne temperature

100g grožđica/suhog voća po želji/

50g listića badema/lagano preprženih/može i neko drugo 

1/4 žličice naribanog muškatnog oraščića

Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite jedno cijelo jaje i dva žumanjka, dodate obje vrste šećera miješate dok se šećer ne otopi i jaja zapjene.U zdjelu u kojoj će te mijesiti tijesto prosijate cijelu količinu brašna, dodate sol.
Napravite rupicu u pa dodate kvasac, zagrijano mlijeko, sok od naranče, otopljeni maslac te koricu limuna ili naranče.Miješate dok ne dobijete glatko tijesto koje se malo lijepi.Izručite tijesto na radnu plohu na koju ste stavili malo brašna, miješate tijesto do ne postane glatko.
Pokrijete tijesto prozirnom folijom pa ostavite stajati sat, sat i pol dok tijesto fino ne naraste/ja svoje stavim na balkon na sunce vi možete na toplo mjesto u stanu ili u pećnicu koju ste ugrijali na 50C/
Nadošlo tijesto podijeli na dva ili tri dijela.Posude u kojim će se peći ili u mom slučaju lončiće premažete lagano običnim uljem pa na stjenke staviti papir za  pečenje.

Uzimajte komad po komad tijesta pa ga razvučete na tanko prvo se možete pomoći lazanjurom/oklagijom/a onda nastavite rukom ne mora biti pretanko tek toliko debelo da se od ispod vidi vaša ruka.Tijesto premažete maslacem ,prospite suhom grožđicama/ili suhim voćem po izboru/prospite lagano zdrobljenim listićima badem te prospite muškatnim oraščićem.
Zarolajte usko u dugu roladu/postoji verzija koja je i meni prihvatljiva, da se rolade pokriju prozirnom folijom i ostave stajati pola sata na toplom mjestu u tom slučaju nećete trebati ponovo dizati tijesto nakon rolanja, vi izaberite /.Presijecite je po pola uzdužno.Prerežete uzdužno ali nemojte do kraja neka na kraju ostane povezani na rubu/ kantunu.Zarolate u puža izvana tako da spoj gleda put vani i to jednu pa drugu stranu,.Prvu stranu kad zarolate do kraja pa drugu stranu zarolajate na prvu da dobijete tuljac.Stavite ga u pripremljen lončić.
Pokrijete lončiće prozirnom folijom ostavite stajati pola sata/ako ste prije toga dizali tijesto u roladi preskočite ovaj dio/.
Zagrijete pećnicu na 200C.Stavite peči kolače 10min. nakon deset minuta smanjite temperaturu na 180C pokrijete ih alu-folijom pa nastavite peći još 10min., otkrijete ih nakon deset minuta pa nastavite na sitoj temperaturi peči još 20min/provjerite nakon15 min ražnjićem/.

Gotove kolače izvadite i na boku ih ostavite ohladiti.

Comments system

Disqus Shortname