ponedjeljak, 13. veljače 2017.

Zimski caprese

Prefina zimska salata od kuhane cikle i naranče pravi je dah zime na našem stolu ,divne sezonske namirnice koje će dati sada najbolje od sebe te vas napuniti vitaminima i vlaknima.Moram priznati da se uvijek nemalo iznenadim kad vidim da ljudi u periodu zime koriste povrće ali i voće koje nije u sezoni i ne samo da to šteti jako vašem zdravlju da stvara dizbalasn sa prirodom i okruženjem u kojem živite jako je štetno i za vaš buđet, pogotovo kad plaćate brdo otrova ,pesticida i svih ostalih "divota" koje trebaju van sezonskom voću i povrću.Priznajem samo ono koje je pravovremeno smrznuti i konzervirano .Pripazite na te stvari ,ako možete.U međuvremenu se počastite ovom finom salatom.
Dati ću vam dvije verzije preljeva koji može uvelike promijeniti ovu salatu.

Sastojci:

1-2 srednje cikle

1-2 srednje naranče

Preljev 1.:

70g smrljenog feta sira/ili nekog slanog iz salamure

sol,papar

3žlice maslinovog ulja

sok od pola limuna

1/2žličice timijana/majčina dušica

1žličica nasjeckanog peršina

Preljev2.:

1žlica light soja umaka

2 žlice sezamovog ulja

70 g dimljenog tofua/bilo koji dimljeni sir

1žličica sjemenki sezama

1žliičica rižinog octa/sok od limuna

1žličica nasjekckakog korjandora/peršin


Priprema:


Naranču ogulite /meni osobno u ovoj kombinaciji ne smeta bijela ovojnica od naranče jer to malo trkosti uz slatkoću cikle meni paše vi naravno očistite skroz ako vam smeta/.Narežite na fete .Isto napravite i sa ciklom.
Posložite naranču i narezanu ciklu .Prospite začinima prelijete limunom i uljem u verziji koju izaberete 

Yuvarlak börek/zarolani burek


Fini zarolani turski burek od mesa i graška .Sočan i ukusan .Uživajte!!!Ovaj burek može podnijete malo više ljutine pa ako volite slobodno malo više zaljutite .Servirate obavezno uz lagano začinjeni grčki jogurt kojeg samo zamiješajte sa malo soli i žlicom maslinovog ulja.

Sastojci;/2 štruce


6 kom jufki/kora za pitu/deblje

Premaz:

2 jaja

3žlice čvrstog jogurta

4žlice ulja

Nadjev:

400g mljevene junetine

4žlice smrznutog graška

1 srednji luk

1žlica maslinovog ulja

1/2žličice kumina

sol

svježe mljeveni papar

2 češanja češnjaka

na vrh noža ljute paprike

1žličica kečapa/ajvar

Posip:

2žlice jačeg ribanog sira /tipa parmezan


Priprema:

Nasjeckajte luk pa ga izdinstajte na žlici ulja u tavi dok ne uvene ,kad je luk gotov dodate nasjeckani češnjak i grašak ,nastavite na laganoj vatri pirjati dok se grašak ne otopi..Prebacite u posudu da se nadjev malo ohladi pa dodate meso ,izmiješate sve zajedno ,dodate sve začine pa nastavite miješati dok se sve ne poveže u finu smjesu .Smjesu možete isprobati tako da komadić prepečete na suhoj tavi ako ste zadovoljni,odložite do korištenja/smjesa što duže stoji ona je bolja jer se ukusi požmu u mesu ali naravno ako nemate vremena neće puno smetati .
Pripremite premaz tako da sve stavite u zdjelu pa izradite  metlicama sa zrnom soli.
Podijelite jufke na dva dijela .Za svaku štrucu su vam dovoljne tri jufke .Složite po tri jufke jedna na drugu svaku obavezno premažete premazom ,za to će vam dobro poslužiti kist ali možete i rukom .Rasporedite polovicu mesnog nadjeva ,fino rasporedite .Zarolajte .Stavite na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.Ponovite postupak sa ostatkom jufki i nadjeva.
Premažete štruce ostatkom premaza i prospite naribanim sirom.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20 min ili dok ne dobiju finu boju .
Servirati uz umak od jogurta kao predjelo ,glavno jelo uz čaj ili nekakvu laganu večeru.






Comments system

Disqus Shortname