srijeda, 16. ožujka 2016.

Piletina sa orasima i gljivama

Kineska kuhinja
4 osobe


Ako volite kinesku kuhinju obožavati će te ovo jednostavno i fino jelo.Napomene za začine u receptu.



Sastojci:

400g piletine/fileti

1/2žličioce začina 5 blaga


Umak:

2žličice gustina

2žlice soja umaka

2žlice oyster umaka

2žličice smeđeg šećera

1žličica ulja sezama

Ostalo:

3žlice ulja/najbolje kikiriki/

75 g oraha

6 kom mladog luka

150g fažoleta/mahune/može i grašak

450g miješanih gljiva/shiitake,wood ears gljiva,šampnjoni.bukavače ,vrganja i sl.

200g bambus izdanaka





Začin 5blaga :/mješavina


1žličica sečuanskog papra

1žličica zvjezdastog anisa/mljeven

1žličica anisa/sjemenke

1/2žličice sušenog češnjaka

1/2žličice cimeta

4 klinčića

1/2žličice soli

1/4 žličice bijelog papra

Sve sastojke stavite u mužar i dobro istucite avanom da se sve poveže u fini prah.


Priprema:

Operite i osušiti pileća prsa narežite ih na trakice i začinite začinom 5 blaga .Nasjeckajte orahe na krupno.Operite i narežite mahune na kose trake ili na manje komade.Nasjeckajte  mladi luk ,gljive ,ocijedite bambusove izdanke
Napravite umak:Promiješate u posudi soja umak sa gustinom da dobijete glatku smjesu.Dodate 125 ml vode,oyster umak,smeđi šećer i ulje od sezama.Odložite pripremljen umak dok ne ispržite povrće.
Povrće:zagrijete ulje u woku dodate orahe pa pržite 30 sekundi pustite ih da samo malo promijene boju i aromatiziraju ulje  /izvadite ih.Dodate piletinu ,pržite2-3minute dok piletina ne promijeni boju i ispeče se/izvadite na toplo.Dodate gljive ,mladi luk ,mahune ili grašak,bambus izdanke,pržite cesto miješajući 3 minute ,izvadite na toplo.U wok dodate umak pustite da prokuha i da se lagano zgusne pa vratite piletinu i povrće .
Pustite da sve prokuha promiješajte da se sve poveže.Po želji dodatno posolite i poparite.
Servirate toplo uz kuhanu rižu.
Napomena:

S obzirom da znam da je teško pronaći sve sastojke za kinesku kuhinju evo par savjeta:
Oyster umak možete zamijeniti soja umakom
Mahune možete zamijeniti graškom
Bambusove izdanke ribanim kupusom ili lisnatim celerom
Ako koristite sušene gljive potrebno ih je deset minuta namočiti u vrućoj vodi ,u tom slučaju umjesto vode u receptu koristite  vodu d gljiva /samo je prije toga ocijedite/.




Nema komentara:

Objavi komentar

Comments system

Disqus Shortname