Kineska kuhinja
4 osobe
Ako volite kinesku kuhinju obožavati će te ovo jednostavno i fino jelo.Napomene za začine u receptu.
Sastojci:
400g piletine/fileti
1/2žličioce začina 5 blaga
Umak:
2žličice gustina
2žlice soja umaka
2žlice oyster umaka
2žličice smeđeg šećera
1žličica ulja sezama
Ostalo:
3žlice ulja/najbolje kikiriki/
75 g oraha
6 kom mladog luka
150g fažoleta/mahune/može i grašak
450g miješanih gljiva/shiitake,wood ears gljiva,šampnjoni.bukavače ,vrganja i sl.
200g bambus izdanaka
Začin 5blaga :/mješavina
1žličica sečuanskog papra
1žličica zvjezdastog anisa/mljeven
1žličica anisa/sjemenke
1/2žličice sušenog češnjaka
1/2žličice cimeta
4 klinčića
1/2žličice soli
1/4 žličice bijelog papra
Sve sastojke stavite u mužar i dobro istucite avanom da se sve poveže u fini prah.
Priprema:
Operite i osušiti pileća prsa narežite ih na trakice i začinite začinom 5 blaga .Nasjeckajte orahe na krupno.Operite i narežite mahune na kose trake ili na manje komade.Nasjeckajte mladi luk ,gljive ,ocijedite bambusove izdanke
Napravite umak:Promiješate u posudi soja umak sa gustinom da dobijete glatku smjesu.Dodate 125 ml vode,oyster umak,smeđi šećer i ulje od sezama.Odložite pripremljen umak dok ne ispržite povrće.
Povrće:zagrijete ulje u woku dodate orahe pa pržite 30 sekundi pustite ih da samo malo promijene boju i aromatiziraju ulje /izvadite ih.Dodate piletinu ,pržite2-3minute dok piletina ne promijeni boju i ispeče se/izvadite na toplo.Dodate gljive ,mladi luk ,mahune ili grašak,bambus izdanke,pržite cesto miješajući 3 minute ,izvadite na toplo.U wok dodate umak pustite da prokuha i da se lagano zgusne pa vratite piletinu i povrće .
Pustite da sve prokuha promiješajte da se sve poveže.Po želji dodatno posolite i poparite.
Servirate toplo uz kuhanu rižu.
Napomena:
S obzirom da znam da je teško pronaći sve sastojke za kinesku kuhinju evo par savjeta:
Oyster umak možete zamijeniti soja umakom
Mahune možete zamijeniti graškom
Bambusove izdanke ribanim kupusom ili lisnatim celerom
Ako koristite sušene gljive potrebno ih je deset minuta namočiti u vrućoj vodi ,u tom slučaju umjesto vode u receptu koristite vodu d gljiva /samo je prije toga ocijedite/.
Nema komentara:
Objavi komentar