Nemojte započeti vikend bez kolača ako ste lijeni za peći kolače a dolaze vam gosti počastite ih ovom jednostavnom.kremastom, grčkom pitom od jabuka i lisnatoga tijesta ,nema posebnog pečenja i filovanja sve se peče odjednom a najteže je pričekati da se ohladi .Uživajte!!!
Sastojci:
2x 250g lisnatog tijesta/Lidl
Nadjev od jabuke:
6 jabuka
150g šećera
1/2žličice cimeta/opcionalno
1 vanilija šećer
1žlica maslaca +mlaz ulja
Krema:
1l mlijeka
3žlice brašna
1žlica gustina
3žutanjka
150g šećera
2 vanilija šećera
Priprema:
Ogulite i narežite jabuke na kockice.U tavu zagrijete maslaca i malo ulja dodate sve ostale sastojke zajedno sa jabukama dinstate/pirjate nekih 15 min.da jabuke smekšaju možete ih prostinu gnječilicom za krumpir.
Odložite jabuke do korištenja.Zagrijete pećnicu na 180C
Pripremite kremu:U lonac stavite2/3 mlijeka šećer i vanilija šećer.U zdjelici sa strane pomiješate brašno ,gustin ,žumanjke i ostatak mlijeka u glatku smjesu .Kad mlijeko uzavre dodate pripremljenu smjesu ,miješate metlicom dok se ne zgusne i krema postane glatka.
Odložite kremu dok ne pripremite tijesto.
U keramičku zdjelu//20x30 // stavite lisnato tijesto/polovicu.Raširite tako da budu stijeke malo podignute /ne trebate mazati zdjelu.Ulijete svu količinu kreme ,nema veze ako je topla,ne treba se ništa hladiti.Stavite /rasporedite po vrhu jabuke.
Prekrijete drugom polovinom lisnatoga tijesta,lagano zavrnete na spoju.Stavite peći u zagrijanu pećnicu negdje pol a sata ili dok gornja kora se fino ne napuše i dobije zlatnu boju.
Pustite sve da se dobro ohladi ,gornja kora će se ispuhati i postati ravna Pospete bogato šećerom u prahu pomiješanim sa malo cimeta.Režete na kocke.
Nema komentara:
Objavi komentar