utorak, 25. srpnja 2017.

Poširano povrće na grčki način

Divno poširano miješano povrće kao prilog ili hladna salata iz frižidera.Jelo je starinsko i vrlo jednostavno sastojci su pravi mediteran ljeti sa svim okusima i mirisa.Povrće koje se koristiti ovisi o dijelu ljeta u kojem jesmo, o frižideru, buđetu ali naravno i o dijelu mediterana/ako ste u Turskoj tu će se naći i koja balancane, ako ste u Grčkoj i Italiji komorač, artičoka i sl./ vi naravno odaberite povrće koje volite jesti.

Sastojci:/kod mene/moj izbor

2 manje tikvice

2 manje rog crvene paprike

1 žuta paprika

1 luk

2 češanja češnjaka

250g šampinjona

sol,papar

70ml maslinovog ulja

200 ml vode

1/2limun sok

1žličica papra u zrnu

1žličica korijandera u zrnu

3-4 grančice timijana

2 lista lovora

100g feta sira


Priprema:

Povrće operite i narežite na komade.Sve stavite u široki lonac debljeg dna/ako imate glineni još i bolje/stavite sve začine podlijete sa maslinovim uljem,sok od limuina i vodom.Posolite i poparite po želji.Po potrebi dodate još vode i maslinovog ulja/u pravilu, trebalo bi staviti na jedan dio maslinovog ulja sa sokom od limuna tri puta više vode/Nemojte zaboraviti staviti sok od limuna.Dofdate sve začine.
Stavite kuhati , kad zakuha smanjite vatru pa nastavite na laganoj vatri kuhati dok se povrće fino ne skuha i omekša a sve skupa malo reducira.Servirati toplo/nikako vruće da se osjete svi okusi/ili hladno iz frižidera.Možete servirati ovo povrće kao mezu uz preprženi kruh, kao predjelo, prilog.
Povrće prije serviranja prospite razmrvljeni feta sirom.


2 komentara:

  1. Sečam se odmora u grčkoj i njohovih ogromnih lubenica slatkih , mirišljavih breskvi ali i izvanrednog povrča. Jako mi se dopada ovaj recept

    OdgovoriIzbriši
  2. Skitnje po Grčkoj, divno krstarenje, pogotovo mala mista i zabiti sa prekrasnim domacim specjalitetima, volim ja putovati svugdje sam bila nazalost sad samo docekujem goste i uzivam u zivopisnim ljudima, puno hvala na komenatru Dubravka:-)))

    OdgovoriIzbriši

Comments system

Disqus Shortname