četvrtak, 25. kolovoza 2016.

Tyropsomo

Grčki kruh od krušnog tijesta nadjev smrvljenom fetom i maslinovim uljem.Meni je simpatično bilo u tim malim tavernama i seoskim konobama uvijek bih nam servirali svoju inačicu ovoga kruha bilo da je sa origanom ,spljošten ,serviran u puž ,pečen na tavi ili krušnim pećima ali uvijek topao ,mek i mirisan ,serviran uz maslinovo ulje , narezanu rajčicu  i razne vrste maslin.,Moram vam priznati da su oni jako ponosni na svoj kruh  ali rado će vam pokazati  pripremu i  odati sastojke ,jos kad dođete s nekim tko je lokalac,vrlo su susretljivi  .Ovo je jedna otočna verzija ovoga kruha i vrlo je jednostavna ,tijesto je hrskavo a nadjev mekan i sočan,problem nastaje kad se treba prestati jesti ,uživajte drage moje.Samo jedna napomena u nadjev možete i ne morate dodati origano ili timijan to ostavljam vama na izbor.Inace u ovj kruh mozete dodati i pecenu papriku ili patlidzan ako volite isto jako fino izgleda u presjeku.

Sastojci:


oko 500g brašna /može glatko ili miješano

1velika žlica instant kvasca /ili 1/2 svježeg

1/2žličice soli

na vrh noža šećera

1žličica ulja

mlake vode koliko treba

Nadjev:

200g feta sira

3žlice maslinovog ulja +1žlica za posudu

1žličica origana/opcionalno

Premaz:

1žutanjak

3-4žlice sezama

Priprema:
Od sastojka zamijesite tijesto ,jako je jednostavno kao tijesto za pizzu.Tijesto formirate u kuglu ,pokrijete običnom kesom ili poklopcem i ostavite stajati 30-45 min.da se tijesto digne .
Razmrvite feta sir .

Tijesto stavite na radni stol na koji ste stavili malo brašna.Raširite tijesto u krug prvo oklagijom a možete kasnije i malo rukom da bude ne pretanko kao jufke ali ni predebelo tijesto .Premažete tijesto dobro maslinovim uljem a potom stavite ako želite origano a zatim feta sirom .Na jednom dijelu/prema sebi/prstima napravite rupu  do sredine kruga ,a potom sa obje ruke rolajte tijesto u veliku kobasu.Kad ste došli do kraja kobasu lagano rukama raširite.

Okruglu keramičku zdjelu za pečenje lagano nauljite .Stavite tijesto u puž ,pazeći da e ne spoje krajevi.
Pokrijete i pustite na toplom mjestu pola sata da se tijesto diže.Zagrijete pećnicu na 200C .Puža bogato namažete žumanjkom i pospete sezamom.Pecite puža negdje 35 min ili dok se ne počne micati po protvanu .Ako želite možete na dno zdjele staviti papir za pečenje.
Meni je najdraži dok je topao a vi po ukusu.



4 komentara:

Comments system

Disqus Shortname