Prefino grčko jelo, pečena piletina pirjana u poriluku , luku i crvenom papru.Crveni papar ustvari ni nije papar to je sušeni plod jedne zimzelene biljke, koristi se najčešće u mješavina papra, a sam u umake od piletine, svinjetine i divljač, naći čete ga i u likerima te aromatičnim napicima u zadnje vrijeme koristi se dosta u slastičarstvu zajedno sa crvenim voćem. Daje finu aromu, slatko-gorko pikantni, vrlo rafiniran okus.Možete ga zamijeniti marinirani zelenim paprom.
Priprema:
Marinada:
10-12 pilećih bataka/bez karabatka/
sol,papar
1/2žličice mljevenog anisa/malo manje ako niste ljubitelj/
1žličica origana
1/4 žličice ljute mljevene paprike/može i slatke ako ne volite ljuto/
sol, papar
4 žlice maslinovog ulja
1 žlica soka od limuna
Ostalo:
2-3žlice maslinovog ulja
sol
1žličica cijelog crvenog papra
4 srednja poriluka
2 velika crvena luka
2,5 dl pilećeg temeljca
2 dl vode
Priprema:
Sve sastojke za marinadu stavite sve u zdjelu , pomiješate sve dobro da se poveže, isprobate trebalo bi biti slanije.Batačiće operite, osušite, marinirate ih u marinadi miješajući da cijeli batačić bude obavijen marinadom.Maknete sa strane da se na sobnoj temperaturi marinira pola sata/ako je vani ljeto i prevruće slobodno stavite u frižider na deset minuta a onda opet ostavite na sobnoj temperaturi da meso se malo ugrije, vidjeti će te razliku , meso je puno ukusnije ako se ne priprema prehladno iz frižidera/.
Zagrijete maslinovo ulje u dubljem loncu.Stavite batačiće/pola po pola/da se preprže, po potrebi kad dodate drugu turu batačića dodati još malo ulja.Prepržite ih sa obje strane da dobiju finu zlatnu boju.Izvadite ih na toplo mjesto, ponavljati postupak dok sve ne dovršite.
U istom loncu staviti cijelu količinu sitno najsjeckanog luka i poriluka, bit će toga dosta.Pirjati dok ne uvene i fino se prepži, miješate često da vam ne zagori /jer će te u tom slučaju morati sve ispočetka/ ovdje je to primaran okus, poriluk i luk moraju dati svoju slatkoću u umak/.Podlijete sve temeljcem i vodom/toliko vode da malo prekriju batačiće/Posolite, popaprite te dodati, crveni papar.
Kuhati sve poklopljeno 20min, odkopiti, nastaviti kuhati još 10-15 min. da se malo reducira.Servirati toplo, posuti na sjeckanim peršinom uz prilog po želji, ja sam servirala uz integralni bulgur.
jako fino jelo,jedva cekam isprobati.
OdgovoriIzbrišiHvala ti mila:-)
OdgovoriIzbriši