Kremasta torta sa finim pjenastim biskvitom i višnjama.Naravno torta u mom stilu jednostavno i brza u izradi čak i kad u kući imate radove kao i ja .Kratka napomena /ovo pišem za moju priju/naime velika je razlika u okusu između slatko vrhnja mliječnog i biljno/koje po meni skroz plastični/ja znam da je mliječno skuplje ali je neusporedivo pogotovo za kolače kojima je taj okus dominantan ,osim toga biljna vrhnja su zaslađena što nije dobro jer ne možete u tom kontrolirati slatkoću kreme pogotovo ako u kolaču nije naznačeno sa kojom vrstom vrhnja se radi .Moj savjet :za sve kolače uvijek koristite mliječna vrhnja ,zasladite ih šećerom u prahu isprobavajući slatkoću dok ne budete zadovoljni
Sastojci :
Biskvit:
100g kiselog vrhnja
1 jaje
100g šećera
80g brašna
1 žličica pecivnog praška
4žlice kakaa
Krema:
250g kremastog sira,sirni namaz /filadelfija,vindija,dukatela/može i mascapone
250 ml vrhnja za šlag/mliječno
100g šećera u prahu
1 kesica vanilija šećera
20g želatine/ja koristim u listićima iz lidla i to vam je jedno pakiranje
40 ml vode/za otopiti želatinu
oko 300g višanja/ocijeđenih ili smrznutih bez špica
Priprema:
Biskvit:
Zagrijete pećnicu na 180C
Izvažite brašno stavite ga u zdjelicu zajedno sa kakaom i praškom za pecivo izmješajte žlicom da se sve poveže.U drugu posudu stavite jaje i šećer pa ga izradite dobro mikserom da postane pjenasto dodate kiselo vrhnje pa nastavite miješate da dobijete finu /glatku smjesu ,pospete sve mješavinom brašna i kakaa i nastavite miksati da se sve poveže /par minuta.Pripremite pravokutnu ili kockastu posudu za pečenje /20x20 ali ako je malo veća nije neki problem jer se i onako biskvit reže na kockice/ stavite papir za pečenje ,prelijete i zagladite smjesu za biskvit .Pečete u zagrijanoj pećnici 15 min ili dok čačkalica ne izađe suha/nemojte prepeći biskvit.
Biskvit ostavite kratko da se ohladi .
Krema:
U zdjelu stavite šećer u prahu ,vanilija šećer ,krem sir i vrhnje za šlag ,sve zajedno izradite metlicama da se sve poveže .Želatinu namočite u hladnoj vodi da omekša/ako koristite neku svoju držite se uputa proizvođača/ .Zagrijete u drugoj posudu vodu /40ml/ maknete sa vatre dodate želatinu i miješate dok se ona skroz ne otopi i spoji sa vodom.Ulijete želatinu u kremu ,kratko izmješajte .Biskvit narežete na male kockice.
Slažemo tortu:
Uzmemo kalup za torte/20 /22 cm promjera/kalup obučemo ili prekrijemo prozirnom folijom da se zaljepi uz stjenke kalupa /možete koristi i malo ulja tako da lagano nauljite stjenke i onda zalijepite foliju,pazite da vam ostane folije za pokriti vrh torte//Ulijete na dno 1/3 kreme pa stavite polovicu narezanog biskvita između kocki stavite pola količine višanja ,prelijete drugom trećinom kreme ,pa opet ostatak biskvita i višnje te ostatak kreme .Lagano pritisnite biskvit da malo još potone u kremu.Prekrijete ostatkom folije.
Tortu stavite u duboko na pola sata da se stisne ili ako imate vremena i ne žuri vam se ,stavite na dva sata u frižider .
Možete tortu ukrasiti po želji ja je obično stavim golu.
Kod serviranja je možete ukrasiti ružicama od slatkog vrhnja i višnjom ako vam je ostala koja.
Guštajte!!!
Nema komentara:
Objavi komentar