petak, 9. rujna 2016.

Mramorna torta ili razbucana Schwarzwaldica

Kremasta torta sa finim pjenastim biskvitom i višnjama.Naravno torta u mom stilu jednostavno i brza u izradi čak i kad u kući imate radove kao i ja .Kratka napomena /ovo pišem za moju priju/naime velika je razlika u okusu između slatko vrhnja mliječnog i biljno/koje po meni skroz plastični/ja znam da je mliječno skuplje ali je neusporedivo pogotovo za kolače kojima je taj okus dominantan ,osim toga biljna vrhnja su zaslađena što nije dobro jer ne možete u tom kontrolirati slatkoću kreme pogotovo ako u kolaču nije naznačeno sa kojom vrstom vrhnja se radi .Moj savjet :za sve kolače uvijek koristite mliječna vrhnja ,zasladite ih šećerom u prahu isprobavajući slatkoću dok ne budete zadovoljni

Sastojci :

Biskvit:

100g kiselog vrhnja

1 jaje

100g šećera

80g brašna

1 žličica pecivnog praška

4žlice kakaa

Krema:

250g kremastog sira,sirni namaz /filadelfija,vindija,dukatela/može i mascapone

250 ml vrhnja za šlag/mliječno 

100g šećera u prahu

1 kesica vanilija šećera

20g želatine/ja koristim u listićima iz lidla i to vam je jedno pakiranje

40 ml vode/za otopiti želatinu

oko 300g višanja/ocijeđenih ili smrznutih bez špica

Priprema:

Biskvit:

Zagrijete pećnicu na 180C
Izvažite brašno stavite ga u zdjelicu zajedno sa kakaom i praškom za pecivo izmješajte žlicom da se sve poveže.U drugu posudu stavite jaje i šećer pa ga izradite dobro mikserom da postane pjenasto dodate kiselo vrhnje pa nastavite miješate da dobijete finu /glatku smjesu  ,pospete sve mješavinom brašna i kakaa i nastavite miksati da se sve poveže /par minuta.Pripremite pravokutnu ili kockastu posudu za pečenje /20x20 ali ako je malo veća nije neki problem jer se i onako biskvit reže na kockice/ stavite papir za pečenje ,prelijete i zagladite smjesu za biskvit .Pečete u zagrijanoj pećnici 15 min ili dok čačkalica ne izađe suha/nemojte prepeći biskvit.
Biskvit ostavite kratko da se ohladi .
Krema:
U zdjelu stavite šećer u prahu ,vanilija šećer ,krem sir i vrhnje za šlag ,sve zajedno izradite metlicama da se sve poveže .Želatinu namočite u hladnoj vodi da omekša/ako koristite neku svoju držite se uputa proizvođača/ .Zagrijete u drugoj posudu vodu /40ml/ maknete sa vatre dodate želatinu i miješate dok se ona skroz ne otopi i spoji sa vodom.Ulijete želatinu u kremu ,kratko izmješajte .Biskvit narežete na male kockice.



Slažemo tortu:
Uzmemo kalup za torte/20 /22 cm promjera/kalup obučemo ili prekrijemo prozirnom folijom da se zaljepi uz stjenke kalupa /možete koristi i malo ulja tako da lagano nauljite stjenke i onda zalijepite foliju,pazite da vam ostane folije za pokriti vrh torte//Ulijete na dno 1/3 kreme pa stavite polovicu narezanog biskvita između kocki stavite pola količine višanja ,prelijete drugom trećinom kreme ,pa opet ostatak biskvita i višnje te ostatak kreme .Lagano pritisnite biskvit da malo još potone u kremu.Prekrijete ostatkom folije.
Tortu stavite u duboko na pola sata da se stisne ili ako imate vremena i ne žuri vam se ,stavite na dva sata u frižider .
Možete tortu ukrasiti po želji ja je obično stavim golu.
Kod serviranja je možete ukrasiti ružicama od slatkog vrhnja i višnjom ako vam je ostala koja.
Guštajte!!!




Nema komentara:

Objavi komentar

Comments system

Disqus Shortname